orkan

Nyttårsorkanen
Av /VG/NTB scanpix.
Det tropiske lavtrykket (orkanen) Felix 3. september 2007. Bildet er tatt fra den internasjonale romstasjonen.

Artikkelstart

Orkan er den sterkeste av alle vindtyper. Ordet «orkan» er avledet av en av Maya-sivilisasjonens skaperguder, Hurakan, som blåste vekk deler av havet og dermed skapte tørt land.

Faktaboks

Uttale
orkˈan
Etymologi
av spansk huracán, egentlig en av mayasivilisasjonens guder

Orkaner er stormer eller kraftige lavtrykk der det forekommer vind av orkan styrke. Eksempler på orkanen som har rammet Norge i nyere tid er Nyttårsorkanen (1992), og ekstremværene Nina (2015) og Tor (2016).

I norsk terminologi er orkan vind med vindstyrke 12 på Beauforts vindskala. Det vil si vind der farten overstiger 32,6 meter per sekund eller 63 knop, som et gjennomsnitt over en periode på 10 minutter.

I Norge forekommer orkaner i denne forstand bare på sjøen og utsatte steder i høyfjellet og meget sjelden i enkelte fjordstrøk. Så kraftig vind kan medføre store skader på skog og bygninger. Over land dempes middelvinden slik at orkaner omtrent ikke forekommer. Derimot kan det forekomme vind med fart over 32,6 meter i sekundet i kastene, med store skader som konsekvens.

Orkan brukes også om tropiske lavtrykk som på engelsk kalles hurricane.

Virkning på land

Orkaner forekommer uhyre sjelden og kan gi svært store ødeleggelser på land.

Virkning på sjøen

Til havs blir luften fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen blir fullstendig hvit av drivende skum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Michal Skalski

Hei, jeg lurer på hvordan oppstår en Orkan. Jeg vet at orkanen får sin energi fra havet, men hvordan blir den energien utnyttet til at det oppstår en orkan, slik som Sandy?

svarte Meteorologisk institutt

Du får en god forklaring ved å lese denne artikkelen: https://snl.no/tropisk_lavtrykk Sandy beveget seg lenger nord enn andre tropiske uvær, og gjorde stor skade da den traff land.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg