Orkan er den sterkeste av alle vindkategorier. Ordet «orkan» er avledet av en av Maya-sivilisasjonens skaperguder, Hurakan, som blåste vekk deler av havet og dermed skapte tørt land.

Orkaner er stormer eller kraftige lavtrykk der det forekommer vind av orkan styrke. Den sterkeste orkanen som har rammet Norge i nyere tid, er den såkalte Nyttårsorkanen i 1992.

I norsk terminologi er orkan vind med vindstyrke 12 på Beauforts vindskala. Det vil si vind der farten overstiger 32,6 meter per sekund eller 63 knop, som et gjennomsnitt over en periode på 10 minutter.

I Norge forekommer orkaner i denne forstand bare på sjøen og utsatte steder i høyfjellet og meget sjelden i enkelte fjordstrøk. Slik vind kan medføre store skader på skog og bygninger. Over land dempes middelvinden slik at orkaner omtrent ikke forekommer; derimot kan det forekomme vind med fart over 32,6 m/s i kastene, med store skader til følge.

Orkan brukes også om tropiske lavtrykk som på engelsk kalles hurricane.

Orkaner forekommer uhyre sjelden og gir uvanlig store ødeleggelser på land.

Til havs blir luften fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen blir fullstendig hvit av drivende skum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. februar 2016 skrev Michal Skalski

Hei, jeg lurer på hvordan oppstår en Orkan. Jeg vet at orkanen får sin energi fra havet, men hvordan blir den energien utnyttet til at det oppstår en orkan, slik som Sandy?

2. februar 2016 svarte Meteorologisk institutt

Du får en god forklaring ved å lese denne artikkelen: https://snl.no/tropisk_lavtrykk
Sandy beveget seg lenger nord enn andre tropiske uvær, og gjorde stor skade da den traff land.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.