Leopard av . CC BY 2.0

kattefamilien

En amerikansk rødgaupe på musejakt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kattefamilien av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Tigeren tilhører panterfamilien, en av fire slekter i kattefamilien.
Tiger av . CC BY ND 2.0
Gepardslekten har gepard som eneste art.
Gepard av . Falt i det fri (Public domain)
Gaupa tilhører katteslekten.
Gaupe av . CC BY ND 2.0
Treleopardslekten har treleopard som eneste art.
Treleopard av . CC BY 2.0

Kattefamilien er en familie av pattedyr i ordenen rovdyr, med til sammen 36 arter. De har svært varierende størrelse: Fra en kroppslengde på 35–40 centimeter og en vekt omkring to kilo hos svartfotkatten, til opptil 2,8 meter og mer enn 300 kilo hos tigeren.

Faktaboks

Også kjent som
Felidae

Kroppen er meget smidig og elegant. Hodet er rundt med en kort snute med lange værhår. Pelsen, som oftest er flekket, av og til stripet, stelles regelmessig ved hjelp av tungen og potene. Kjevene er korte og kraftige, med en sterk reduksjon i antall tenner – 28 eller 30). Hjørnetennene er lange, kinntennene skarpe og skjærende. Av formen er det lett å se at dette er dyr som overveiende lever av kjøtt. Av knutetenner eller knusetenner er bare én meget liten en tilbake.

Kattedyrene er tågjengere, med fem tær på forpotene og fire på bakpotene. Klørne kan trekkes helt inn i poten, unntatt hos geparden.

Bortsett fra geparden, som jager inn byttet i direkte løp, praktiseres snik- og bakholdsjakt. Kattedyrene jakter på nær sagt alt av pattedyr og fugler de kan klare å overmanne, av og til også krypdyr og fisk. De fleste kattene er nattaktive. De er utmerkede klatrere og svømmer godt. Både hørselen og synet er svært godt utviklet.

De fleste kattearter lever enslig, men enkelte arter, som løven, opptrer i større eller mindre grupper. Hunndyrene føder som regel ett kull i året, noen to, mens enkelte store kattedyr bare føder hvert annet eller tredje år. Kullstørrelsen varierer, også innenfor artene, men er som regel en til seks unger. Ungene er som oftest blinde ved fødselen, og blir hos moren til de kan jakte selv.

Utbredelse, systematikk

Kattefamilien. Øverst: Tenner i venstre overkjeve. Nederst: Tå. Det ytterste tåleddet med kloen berører ikke bakken, da det holdes tilbake av det elastiske båndet. Ved angrep blir leddet med kloen trukket nedover av en sterk sene, og kloen brukes som våpen.

Kattefamilien av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Kattedyrene forekommer naturlig over hele verden, bortsett fra i Australia, New Zealand, New Guinea, Japan, mange av øyene i Sørøst-Asia og i Stillehavet, Madagaskar, Karibia samt polarområdene. Mange arter og underarter i kattefamilien forfølges og jaktes på av menneskene; enten for pelsens skyld, eller fordi de betraktes som en trussel mot husdyr. Alle artene i familien regnes som sårbare eller utrydningstruede.

De 36 artene er fordelt på fire slekter:

  1. Panterslekten, med blant annet løve (Panthera leo), tiger (Panthera tigris), leopard (Panthera pardus) og jaguar (Panthera onca).
  2. Katteslekten, med en rekke små og middelstore dyr som villkatt (Felis silvestris), puma (Felis concolor), serval (Felis serval) og vår egen gaupe (Felis lynx).
  3. Gepardslekten, med geparden (Acinonyx jubatus), det raskeste av alle pattedyr, som eneste art.
  4. Treleopardslekten, med treleopard (Neofelis nebulosa) som eneste art.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg