Liberal betyr overbærende, tolerant, frisinnet eller fordomsfri. Politisk er den liberal som søker å begrense statens inngrep i den enkeltes økonomiske handlingsfrihet eller som har eller viser en åpen og tolerant holdning i sosiale, kulturelle og seksuelle spørsmål.

Faktaboks

Uttale
liberˈal
Etymologi
fra fransk libéral, av latin liberalis 'som gjelder ens rettigheter som fri mann eller kvinne; som er en fri mann verdig', avledet av liber 'fri'

Liberal er også den innstillingen eller politikken personer, partier eller bevegelser står for som er tilhengere enten av klassisk eller sosial liberalisme. Når det foreslås liberalisering i samfunnslivet, betyr det imidlertid som regel at offentlige restriksjoner, inngrep, reguleringer, sensurtiltak og liknende skal tas bort, i tråd med den klassiske liberalismen, eller libertarianisme.

Ordet liberal kom i allmenn bruk først etter den franske revolusjonen. Det ble første gang brukt om et politisk parti i Spania i 1810.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sunnev Gran

Hei! Jeg synes det er litt problematisk at artikkelen knytter ordet så sterkt til en bestemt -isme, altså forstår det som en term, og ikke tar med den romsligere betydningen ordet har i dagligspråket, her fra Bokmålsordboka: overbærende, tolerant, frisinnet, fordomsfri.

Jf. også skjemaet med de to aksene: en horisontal høyre--venstre og en vertikal liberal--autoritær, eller uttrykk som "den liberale rettsstaten", "det liberale demokratiet", "det liberale dilemma", størrelser som ikke umiddelbart har noe å gjøre med å "være tilhenger av" den bestemte politiske -ismen.

svarte Gunn Hild Lem

Takk for tips. Nå er ordboksdefinisjonene lagt inn i starten, så kommer det politiske deretter.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg