mestis

Mexicos president og diktator Porfirio Díaz var mestis, det vil si av blandet opphav av europeere og amerikanske urfolk.
El Ágora.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Mestis er opprinnelig betegnelse på barn av foreldre der én er europeer (hvit) og én tilhører den opprinnelige befolkningen (urbefolkningen) i spansk Latin-Amerika, og egentlig bare når faren var spansk (født i Spania) og moren urfolk. Begrepet brukes også på Filippinene. I Canada brukes det beslektede ordet métis for å beskrive mennesker av lignende opphav.

Faktaboks

Uttale
mestˈis
Etymologi
av spansk, fra latin ‘blandet’
Også kjent som

spansk: mestizo

Historiske kategorier

I tillegg til denne distinksjonen mellom indio (indianer), eller india, og mestizo, kom senere betegnelsen criollo, som ble brukt om etterkommere av spanske familier født i Latin-Amerika. Slaveriet førte med seg kategorien negro (neger). I begynnelsen av kolonitiden var denne ordbruken knyttet til det ytre, utseendet, støttet av viten om genealogier og klassetilhørighet.

I senere tid

I dag står mestis for den spanskderiverte kulturtradisjon og en bærer av denne tradisjonen – som en motsetning til urfolkskultur og urfolk; slik har ordet mestis omtrent samme innhold som ladino. Det har lenge vært vanlig å snakke om mestizaje (mestisering) i Latin-Amerika som en pågående prosess – for eksempel en gradvis avskalling av enkeltpersoner eller familier fra urfolkssamfunn til byene på den ene siden, og på den andre siden en intern endring av atferdsmønsteret i retning av homogenisering, det vil si tap av eget språk og etnisk bevissthet. Denne forspanskningen har tradisjonelt blitt oppmuntret offisielt og henger nok i flere land, blant annet Mexico, sammen med den dominante elitens ideologi om mestiseringens «siviliserende» og «nasjonaliserende» effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg