Porfirio Díaz
Mexicos president og diktator Porfirio Díaz (1830–1915) var mestis, det vil si av blandet opphav av europeere og amerikanske urfolk.
El Ágora.
Lisens: CC BY SA 3.0

Mestis (mestizo for menn og mestiza for kvinner) var opprinnelig en betegnelse på et individ med blandet opphav, der én av foreldrene var regnet som spanjol eller europeer og den andre som tilhørende et lokalt urfolk. Begrepet stammer fra 1500-tallets Latin-Amerika, og var opprinnelig en kategori som fortalte noe om enkeltindividers (manglende) rettigheter. Begrepet har utviklet seg siden 1900-tallet til å få en tydeligere kulturell betydning og til å bli et begrep folk identifiserer seg med, både som enkeltindivider og som del av en gruppe. Begrepet brukes også på Filippinene i dag. I Canada brukes det beslektede ordet Métis.

Faktaboks

Uttale
mestˈis
Etymologi
av spansk, fra latin ‘blandet’
Også kjent som

spansk: mestizo/mestiza

Historisk betydning

Mestis opprinnelig et tvetydig begrep som, til tross for at det refererte til en persons avstamming, ikke kan reduseres til å ha en rasistisk betydning. Kategorien eksisterte på siden av mer tydelig avgrensede rasebaserte begreper som «indianer» (indio), «spanjol» (español) og «svart» (negro), kategorier som både var beskrivende ut ifra klær og utseende og som koblet individer til bestemte rettigheter og plikter. Dette var kategorier som mestiser ble målt opp mot og definert i lys av slik at en kunne bli klassifisert som mestis dersom ens utseende eller atferd brøt med etablerte forståelser av rasetilhørighet.

Mestiser var umulig å definere som en helhetlig kategori. De betalte ikke skatt til kolonimyndighetene eller bodde i landsbyer slik urfolk gjorde, de var ikke slaver slik svarte var og de hadde ikke hevd på spesielle rettigheter slik spanjoler hadde. De så heller ikke ut som noen andre, men varierte stort i både utseende og klesstil. Mestis var i stedet en situasjonsbestemt kategori som enkeltindivider kunne omfavne eller defineres inn og ut av i ulike situasjoner gjennom livet.

Som statuskategori, var mestis et begrep brukt til ekskludering. En mestis kunne typisk ikke fungere som prest, notarius publicus eller politiske leder (for eksempel cacique). De var i mange tilfeller også nektet retten til å eie land. Dette skyltes i stor grad at mestiser hadde noe uekte over seg som følge av at de nesten alltid var født utenfor ekteskap.

Fremveksten av mestisidentitet

Mestis var et begrep ment for å betegne enkeltindivider heller enn grupper i Latin-Amerika helt fram til 1900-tallet. I nyere tid har det likevel blitt et begrep som folk over hele Latin-Amerika har omfavnet som en gruppebetegnelse, først og fremst i bevisste forsøk på å bygge nasjonale identiteter.

Omfavnelsen av mestisbegrepet innebærer en feiring av kulturell sammenblanding og er ofte ment som en identitetsbevegelse som avviser rasebaserte kategorier. I dag definerer majoriteten av Mexicos befolkning seg som mestis.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Joanne Rappaport (2014). The Disappearing Mestizo: Configuring Difference in the Colonial New Kingdom

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg