mestis

Mexicos president og diktator Porfirio Díaz var mestis, det vil si av blandet opphav av europeere og amerikanske urfolk.
Porfirio Díaz El Ágora. CC BY SA 3.0

Mestis er opprinnelig betegnelse på barn av foreldre der én er europeer (hvit) og én tilhører den opprinnelige befolkningen (urbefolkningen) i spansk Latin-Amerika, og egentlig bare når faren var spansk (født i Spania) og moren urfolk. Begrepet brukes også på Filippinene. I Canada brukes det beslektede ordet métis for å beskrive mennesker av lignende opphav.

Faktaboks

Uttale
mestˈis
Etymologi
av spansk, fra latin ‘blandet’
Også kjent som

spansk: mestizo

Historiske kategorier

I tillegg til denne distinksjonen mellom indio (indianer), eller india, og mestizo, kom senere betegnelsen criollo, som ble brukt om etterkommere av spanske familier født i Latin-Amerika. Slaveriet førte med seg kategorien negro (neger). I begynnelsen av kolonitiden var denne ordbruken knyttet til det ytre, utseendet, støttet av viten om genealogier og klassetilhørighet.

I senere tid

I dag står mestis for den spanskderiverte kulturtradisjon og en bærer av denne tradisjonen – som en motsetning til urfolkskultur og urfolk; slik har ordet mestis omtrent samme innhold som ladino. Det har lenge vært vanlig å snakke om mestizaje (mestisering) i Latin-Amerika som en pågående prosess – for eksempel en gradvis avskalling av enkeltpersoner eller familier fra urfolkssamfunn til byene på den ene siden, og på den andre siden en intern endring av atferdsmønsteret i retning av homogenisering, det vil si tap av eget språk og etnisk bevissthet. Denne forspanskningen har tradisjonelt blitt oppmuntret offisielt og henger nok i flere land, blant annet Mexico, sammen med den dominante elitens ideologi om mestiseringens «siviliserende» og «nasjonaliserende» effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg