El Salvador

Den katolske kirken står sterkt i El Salvador, et land der flertallet av befolkningen har aner fra urbefolkningen. Under religiøse høytider ser man i mange landsbyer en blanding av opprinnelige kulturtradisjoner og katolske seremonier. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

El Salvadors befolkning er beregnet til 6,2 millioner i 2017, basert på tall fra folketellingen i 2007, og årlig befolkningstilvekst til cirka 0,25 prosent.

Befolkningsvekst

Forventet levealder ved fødsel er 78,6 år for kvinner og 71,3 år for menn (2020). Spedbarnsdødeligheten er beregnet til 16,8 per 1000 levendefødte i 2017, ned fra 33 i 2000. Rundt 26 prosent av befolkningen er under 15 år og barnetallet per kvinne har sunket fra rundt 6 i 1970 til 1,87 i 2017. Sterilisering av kvinner er den mest utbredte form for familieplanlegging.

Emigrasjon

Under borgerkrigen i 1980-årene, hvor anslagsvis 77 000 mennesker ble drept, flyktet omtrent en halv million mennesker til nabolandene Honduras, Mexico og Nicaragua, men framfor alt til USA. Emigrasjonen har fortsatt etter krigen som følge av naturkatastrofer og vedvarende fattigdom og kriminalitet. Det er anslått at 20 prosent av salvadoranerne i dag bor utenlands og 80 prosent av disse befinner seg i USA.

Urfolk

Da spanjolene kom til landet i 1524 var landet befolket av en rekke folk fordelt på minst tre språkfamilier (náhuatl, maya og lenca) og som levde i jordbruksbaserte samfunn med varierende grad av politisk sentralisering.

De náhuatl-talende pipilene dominerte, blant dem spesielt gruppen cuzcatleco som har gitt opphav til kallenavnet «cuzcatlecos» som brukes om salvadoranere i Mellom-Amerika. I dag er pipilene stort sett absorbert i den nasjonale spansktalende mestisbefolkningen. I øst dominerte lenca-talende folk, i nordvest dominerte mayatalende grupper som chortí og pocomán.

I dag forteller statistikken at rundt 86 prosent av befolkningen er mestiser, cirka 13 prosent er hvite og rundt én prosent er urfolk. Andelen som er regnet som urfolk sank meget raskt fra omkring 1880 da kollektiv eiendomsrett til jord formelt ble avskaffet og ganske særlig etter en pipil-oppstand i Izalco i 1932. I dag er det imidlertid tendenser til at tallet på folk som regner seg som urfolk (indígenas) stiger i takt med økende anerkjennelse av kollektivt baserte rettigheter. Rundt 1980 snakket kun 200 mennesker pipil-språk (nawat); i 2009 fulgte 3000 personer kurs i dette språket.

Bosetning

El Salvador er det tettest befolkede landet i Mellom-Amerika, med en gjennomsnittlig folketetthet på rundt 313 personer per kvadratkilometer. Bosetningen er forholdsvis jevnt fordelt, dog med en viss overvekt i de fruktbare dalslettene som ligger mellom fjellkjedene som krysser landet på langs. De største byene ligger også der. I 2017 var urbaniseringsgraden anslått til 67,6 prosent. De største byene er hovedstaden San Salvador (rundt 567 000 innbyggere i 2011; rundt 2,1 millioner i storbyområdet), Santa Ana, Soyapango og San Miguel.

Religion

I en undersøkelse i 2009 sa 50,4 prosent av befolkningen at de tilhører den katolske kirke, mens 38,2 prosent regner seg som protestanter (hvorav de aller fleste er pinsevenner) og 8,9 prosent regner seg som uten religion.

Språk

Spansk er det offisielle språket og dominerer i alt samfunnsliv. Noen få hundre snakker nawat (pipil), maya snakkes av immigranter fra Guatemala.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg