To parallelle fjellkjeder krysser El Salvador fra øst til vest. Kystkjeden består av tallrike vulkaner, blant annet den 1830 m høye Izalco, også kjent som «Stillehavets fyrtårn». Høyeste fjell er Cerro El Pital, 2730 moh. Vulkanutbrudd og jordskjelv er vanlige. Vulkankjeglene når flere steder høyder på mellom 2000 og 2500 moh. Landets eneste større elv, Río Lempa, danner en lengdedal som skiller kystkjeden fra den indre fjellkjede. Ved utløpet i Stillehavet har elven bygd opp en kystslette som er 25–30 km bred. Mellom fjellene ligger fruktbare bassenger med jord av vulkansk opprinnelse. Hovedstaden San Salvador ligger i et slikt basseng, ca. 700 moh.

El Salvador tilhører den tropiske klimasone. Det meste av landet ligger i Tierra Caliente-sonen, det vil si opp til ca. 1200 moh., med et varmt klima med tørketid desember–april. I høylandet regner det hele året, mest i juni og juli. Gjennomsnittlig årlig nedbør i San Salvador er 1 780 mm. Byen har en årlig middeltemperatur på 28 °C. El Salvador har gjennomgående et tørrere klima enn vanlig i Mellom-Amerika, fordi fjellkjedene sperrer for passatvindene fra øst.

Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.

El Salvador vurderes som et av verdens mest sårbare land med tanke på klimaendringer og landet rammes stadig oftere av ekstremvær tørke eller oversvømmelser. De tre siste årene har ulike værfenomener ført til oversvømmelser og ras, tap av liv, boliger og avlinger og ødeleggelser av infrastruktur. Skadene av Orkanen Ida i 2009 kostet om lag 665 millioner euro å reparere. I følge nasjonalt institutt for geografiske undersøkelser, SNET, er 88,7 % av El Salvadors territorium sårbart for slike voldsomme naturfenomener og omkring 95,5 % av befolkningen lever i risiko for å bli rammet. 

Denne sårbarheten er knyttet til landets geografiske beliggenhet mellom Atlanterhavet og Stillehavet som gjør de mer utsatt for hyppigheten og intensiteten til ulike klimatiske fenomener, samtidig som dette problemet følges av intens nedbør. I følge EU- kommisjonen har de tropiske syklonene blitt mer voldsomme. Dette er et direkte resultat av økning i vanntemperaturen på mellom 1 og 2 grader i Karibia og Mexicogolfen. Stigning i havnivået på stillehavskysten gjør lokalsamfunn her særlig utsatt for oversvømmelser. Dette påvirker også de maritime økosystem som utgjør livsgrunnlaget for befolkningen i kystområdene. Også i innlandet er det et økende problem med oversvømmelser av elver og jordras som følge av de klimatiske endringene. Befolkningstettheten i El Salvador er svært høy, 6 millioner innbyggere på omkring 21 000 km². Dette gjør at det er stort press på begrensede landområder, og El Salvador er det nest mest avskogede landet i Latin-Amerika, etter Haiti.  Mange lokalsamfunns avhengighet av stadig mer begrensede naturressurser gjør situasjonen kritisk for mange familier.

Detaljert klimainformasjon om El Salvador på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Les mer om Planteliv i El Salvador og Dyreliv i El Salvador.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.