El Salvadors geografi

El Salvador

Av /KF-arkiv ※.

To parallelle fjellkjeder løper gjennom El Salvador fra øst til vest. Kystkjeden består av tallrike vulkaner, blant annet den 1952 meter høye Izalco, også kjent som «Stillehavets fyrtårn» da den hadde kontinuerlige utbrudd fra den ble til i 1770 og frem til 1958. Vulkanene i kystkjeden tilhører den såkalte ildringen rundt Stillehavet og dannet der en del av Stillehavsplaten (Cocos-platen) presses under den karibiske platen. Jordskjelv og vulkanutbrudd opptrer derfor ganske ofte.

En annen fjellkjede, Sierra Madre, med topper på mellom 1600 og 2700 meter over havet danner grensen til Honduras; her ligger landets høyeste fjell Cerro El Pital på 2730 meter over havet. Mellom fjellkjedene brer det seg et høylandsområde som gjennomstrømmes av landets eneste større elv, Río Lempa. Der den renner ut i Stillehavet har den bygd opp en 25–30 kilometer bred kystslette.

Med sitt vulkanske jordsmonn byr innlandsplatået mellom de to fjellrekkene på gode vilkår for jordbruk og er intensivt oppdyrket. Hovedstaden San Salvador ligger der innlandsplatået reiser seg mot kystfjellene i 700 meters høyde. Landet har flere kratersjøer. Med oppdemmingen av Río Lempa (ferdig 1976) fikk El Salvador sin største innsjø, Cerrón Grande.

Klima

El Salvador har mange vulkaner. Her er fire av dem, utenfor byen Usulutan, fotografert fra en av NASAs satellitter.

El Salvador tilhører den tropiske klimasone med årlige gjennomsnittstemperatur på rundt 25 grader Celcius (° C). Temperaturen varierer mer med høyde enn årstid. Det meste av landet ligger i «den varme sonen» (tierra caliente), det vil si på høyder opptil cirka 1200 meter over havet. Ved kysten når temperaturen opp mot 40 °C; i fjellene kan gjennomsnittstemperaturen gå ned mot 10 °C og frost forekommer.

Landet har to årstider. Regntiden, som kalles «vinter», bringer nedbør fra Stillehavet og varer fra mai til oktober. I høyereliggende strøk kan det komme 2000 millimeter og mer. San Salvador har et årlig gjennomsnitt på 1780 millimeter. Mellom november og april styres været av passatvindene i Det karibiske hav og nedbøren stanses av fjellene i Honduras. Denne tørketiden kalles «sommer».

Klimaendringer

Med sin beliggenhet der to tektoniske plater og to værsystemer møtes, regnes El Salvador som et av verdens mest sårbare land med hensyn til naturkatastrofer. De siste 30 årene, i takt med økende gjennomsnittstemperaturer i hav og luft, har landet blitt stadig oftere hjemsøkt av ekstremvær, både i form av tørke og oversvømmelser. Med mer hyppige og intense regnskyll følger ras og tap av liv, boliger, avlinger og infrastruktur i et stadig mer tettbygd og oppdyrket land. Stigning i havnivået langs Stillehavskysten, utstrakt hogst og ødeleggelse av mangroveområder i kjølvannet av et intensivt rekeoppdrett, har i tillegg gjort lokalsamfunnene på kystslettene særlig utsatt for oversvømmelser.

Med over seks millioner innbyggere på omkring 21 000 km² er befolkningstettheten i El Salvador svært høy. Dette skaper et stort press på begrensede landområder. El Salvador er det nest mest avskogede landet i Latin-Amerika, etter Haiti.

Skadene etter orkanen «Ida» i 2009 (som leverte 522 millimeter regn i løpet av fire timer) beløp seg til om lag 665 millioner euro. Ifølge landets nasjonale geografiske institutt, SNET, er 88,7 prosent av El Salvadors territorium sårbart for ekstreme naturfenomener og omkring 95,5 prosent av befolkningen lever i risiko for å bli rammet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg