El Salvador

El Salvador – landkart av SCODE/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

To parallelle fjellkjeder løper gjennom El Salvador fra øst til vest. Kystkjeden består av tallrike vulkaner, blant annet den 1952 m høye Izalco, også kjent som «Stillehavets fyrtårn» da den hadde kontinuerlige utbrudd fra den ble til i 1770 til 1958. Vulkanene i kystkjeden tilhører den såkalte ildringen rundt Stillehavet og er dannet der en del av Stillehavsplaten (Cocos-platen) presses under den karibiske platen. Jordskjelv og vulkanutbrudd opptrer derfor ganske ofte.

En annen fjellkjede, Sierra Madre, med topper på mellom 1600 og 2700 moh. danner danner grensen til Honduras; her ligger landets høyeste fjell Cerro El Pital på 2730 moh. Mellom fjellkjedene brer det seg et høylandsområde som gjennomstrømmes av landets eneste større elv, Río Lempa. Der den renner ut i Stillehavet har den bygd opp en 25–30 km bred kystslette.

Med sitt vulkanske jordsmonn byr innlandsplatået mellom de to fjellrekkene på gode vilkår for jordbruk og er intensivt oppdyrket. Hovedstaden San Salvador ligger der innlandsplatået reiser seg mot kystfjellene, i 700 meters høyde. Landet har flere kratersjøer. Med oppdemmingen av Río Lempa (ferdig 1976) fikk El Salvador sin største innsjø, Cerrón Grande.

El Salvador tilhører den tropiske klimasone med årlige gjennomsnitt på rundt 25 grader. Temperaturen varierer mer med høyde enn årstid. Det meste av landet ligger i «den varme sonen» (tierra caliente), det vil si på høyder opp til cirka 1200 moh. Ved kysten når temperaturen opp mot 40 grader, i fjellene kan gjennomsnittstemperaturen gå ned mot 10 grader og frost forekommer.

Landet har to årstider. Regntiden, som kalles «vinter», bringer nedbør fra Stillehavet og varer fra mai til oktober. I høyereliggende strøk kan det komme 2000 mm og mer. San Salvador har et årlig gjennomsnitt på 1780 mm. Mellom november og april styres været av passatvindene i det karibiske hav og nedbøren stanses av fjellene i Honduras. Denne tørketiden kalles «sommer».

Med sin beliggenhet der to tektoniske plater og to værsystemer møtes regnes El Salvador som et av verdens mest sårbare land med hensyn til naturkatastrofer. De siste tretti årene, i takt med økende gjennomsnittstemperaturer i hav og luft, har landet blitt stadig oftere hjemsøkt av ekstremvær, både i form av tørke og oversvømmelser. Med mer hyppige og intense regnskyll følger ras og tap av liv, boliger, avlinger og infrastruktur i et stadig mer tettbygd og oppdyrket land. Stigning i havnivået langs Stillehavskysten, utstrakt hogst og ødeleggelse av mangroveområder i kjølvannet av intensiv rekeoppdrett har i tillegg gjort lokalsamfunnene på kystslettene særlig utsatt for oversvømmelser.

Med over seks millioner innbyggere på omkring 21 000 km² er befolkningstettheten i El Salvador svært høy. Dette skaper et stort press på begrensede landområder. El Salvador er det nest mest avskogede landet i Latin-Amerika, etter Haiti.

Skadene av Orkanen Ida i 2009 (som leverte 522 mm regn på fire timer) kostet om lag 665 millioner euro. I følge landets nasjonale geografiske institutt, SNET, er 88,7 prosent av El Salvadors territorium sårbart for ekstreme naturfenomener og omkring 95,5 prosent av befolkningen lever i risiko for å bli rammet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.