Gate i Havana

Fra en gate i byen Havana på Cuba.

Av .

Latin-Amerika, omfatter de landene i Amerika hvor et romansk språk - spansk, portugisisk eller fransk – er det dominerende språket. Det vil si 18 spansktalende land, samt Brasil, hvor hovedspråket er portugisisk, og Haiti, hvor fransk og haitisk kreol er offisielle språk. Alle disse områdene var tidligere kolonier under henholdsvis Spania, Portugal og Frankrike. Antallet mennesker i Latin-Amerika er rundt 650 millioner, som tilsvarer over 60 prosent av Amerikas totale befolkning.

Den første dokumenterte bruken av betegnelsen Latin-Amerika er fra Paris i 1856. Betegnelsen Latin-Amerika ble siden aktivt brukt av Frankrike på 1800-tallet for å understreke franske interesser i Amerika, og har blitt stående som den vanligste betegnelsen på Amerika sør for USA. Latin-Amerika består i all hovedsak av tidligere spanske og portugisiske kolonier, og det er grunnen til at noen ikke regner Haiti og andre tidligere franske kolonier som del av Latin-Amerika, og at noen foretrekker betegnelsen Ibero-Amerika. Spania og Portugal utgjør sammen den iberiske halvøy.

At Latin-Amerika i nesten 300 år var underlagt Spania og Portugal som kolonier, gjør at de ulike landene har en felles historie og fremdeles påvirker hverandre både kulturelt, økonomisk og politisk. Fellestrekkene med Haiti, som tidligere fransk koloni, er mindre tydelige. Latin-Amerika frigjorde seg fra Spania og Portugal i perioden 1810 til 1824, og har siden vært selvstendige stater. Unntaket er Cuba, som ikke løsrev seg fra Spania før i 1898.

Kulturen i Latin-Amerika har en lang og rik historie, og fra den prekolumbiske tiden er det bevart en rekke bygningsmonumenter og kunstgjenstander. I tillegg til artikler om de enkelte landene (særlig Mexico og Peru) er dette behandlet under aztek, Chimú, indianere, inka, maya, Mesoamerika, moche, nazca, søramerikanske indianere og Tiahuanaco.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eivind Sehested Zakariassen

Hei!
Slik det er formulert her kan det se ut til at Mexico, Cuba, Den dominikanske republikk og Puerto Rico ikke er den del av Latin-Amerika. Jeg forstår hvordan det er ment, men det er veldig lett å misforstå slik det er formulert nå.

svarte Hans Geir Aasmundsen

Takk for innspillet, jeg skal se på dette!

Hilsen
Geir

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg