Etter forfatningen av 1983 er El Salvador en enhetsstatlig, presidentstyrt republikk. Presidenten velges i allmenne valg for fem år, men kan ikke umiddelbart gjenvelges. Hvis en kandidat ikke får absolutt flertall, velges presidenten av nasjonalforsamlingen blant de to kandidater som fikk flest stemmer i valget. Presidenten utnevner og leder regjeringen og har ansvaret for utarbeidelsen av budsjett- og lovforslag. Han leder også utenrikspolitikken og har ansvaret for å organisere og lede forsvaret og sikkerhetsstyrkene. Den lovgivende nasjonalforsamlingen, Asamblea legislativa har 84 medlmmer, som velges i allmenne valg for tre år. Stemmerettsalderen er 18 år.

Landets politikk har vært preget av uro, stadige kupp, omfattende militær intervensjon i politikken og betydelig geriljaaktivitet. Frem til 1979 var politikken preget av militærjuntaer. I 1979 overtok en junta av militære og sivile og lovet å innføre konstitusjonelt styre. Etter utenlandsk press ble en grunnlovgivende forsamling valgt i 1982 og en ny grunnlov vedtatt i 1983. I mellomtiden hadde det brutt ut borgerkrig, og normal, politisk aktivitet umuliggjort. Etter våpenhvilen 1992 har forholdene normalisert seg. De viktigste politiske partiene er høyrepartiet ARENA og den tidligere geriljaorganisasjonen FMLN. Partiene er, som ofte i Latin-Amerika, løse og elitepregede. Offiserene, kirken, godseierne og fagforeningene er også viktige maktfaktorer i landet. Det er sterke spenninger i landet, og styret er fortsatt skjørt.

Administrativt er El Salvador inndelt i 14 departementer, styrt av statsutnevnte guvernører, og 262 kommuner, ledet av valgte råd.

Domstolvesenet omfatter en høyesterett med fire kamre, 201 førsteinstansretter, 322 fredsdomstoler og 26 appelldomstoler. Høyesteretts 15 magistrater utnevnes av nasjonalforsamlingen. Høyesterett kan prøve lovers forenlighet med grunnloven. Domstolene har tradisjonelt vært sårbare for påvirkning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.