Artikkelstart
Hirse er en slekt i gressfamilien som består ab 500 ettårige arter. Ekte hirse er et av de viktigste kornslag i mange varme land, særlig i Afrika og Asia. Hirse er blitt dyrket siden forhistorisk tid, mest i strøk for tørre til risdyrking.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Panicum miliaceum
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Toppen er stor og riktblomstrende, kornene harde og glinsende; de kjennes fra pælebygninger i Sør-Europa og i kulturlag fra bronsealderen i Nord-Europa. Også andre arter, og andre slekter, dyrkes og kalles hirse (millet). Flere av disse, og ekte hirse, er funnet på avfallsplasser i Norge.
Ernæringsmessig ligner hirse annet korn, men inneholder noe mindre kostfiber og noe mer jern enn hvete (ca. 10 g protein, 3,2 g kostfiber og 6,8 mg jern per 100 g).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.