Hirse. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

hirse

Hirse
Av /Shutterstock.

Panicum miliaceum, hirse. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Artikkelstart

Hirse er en slekt i gressfamilien som består ab 500 ettårige arter. Ekte hirse er et av de viktigste kornslag i mange varme land, særlig i Afrika og Asia. Hirse er blitt dyrket siden forhistorisk tid, mest i strøk for tørre til risdyrking.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Panicum miliaceum
Beskrevet av
Carl von Linné

Toppen er stor og riktblomstrende, kornene harde og glinsende; de kjennes fra pælebygninger i Sør-Europa og i kulturlag fra bronsealderen i Nord-Europa. Også andre arter, og andre slekter, dyrkes og kalles hirse (millet). Flere av disse, og ekte hirse, er funnet på avfallsplasser i Norge.

Ernæringsmessig ligner hirse annet korn, men inneholder noe mindre kostfiber og noe mer jern enn hvete (ca. 10 g protein, 3,2 g kostfiber og 6,8 mg jern per 100 g).

Produksjon

Produksjon av hirse og millet i 2017.

1000 tonn
India 11560
Niger 3790
Kina 1 1997
Mali 1807
Nigeria 1500
Etiopia 1 1078
Sudan 954
Burkina Faso 828
Tsjad 660
Senegal 1 569
Pakistan 335
USA 330
Verden 1 28459

1) Estimerte tall. Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hirse
Panicum miliaceum
Artsdatabanken-ID
100108
GBIF-ID
2705090

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg