San Salvador

Artikkelstart

San Salvador er største by og hovedstad i El Salvador. Byen er landets politiske og økonomiske sentrum og ble grunnlagt i 1525 av den spanske erobreren Gonzalo de Alvarado. Kommunen San Salvador har 316 000 innbyggere, mens storbyområdet, som inkluderer 13 omkringliggende kommuner, har et folketall på 1,767 millioner (2017).

Faktaboks

Uttale
san salvadˈor

Bybeskrivelse

Byen ligger i svært kupert terreng i skråningene under vulkanen San Salvador (1960 moh). Høyden varierer fra 600 til 1000 meter over havet, det historiske sentrum rundt Morazán-plassen ligger på 650 meter. Klimaet er tropisk, årlig middeltemperatur ligger på rundt 25 grader og gjennomsnittlig årsnedbør er 1700 mm.

Området hvor byen ligger er svært utsatt for jordskjelv og store deler av den er lagt i grus mer enn 20 ganger siden grunnleggelsen, sist i 1986 og 2001. Vulkanen San Salvador, som gir byen sin karakteristiske horisontlinje, hadde sitt siste utbrudd i 1917.

Med sin oppstykkede topografi, sin historie med hyppige jordskjelv samt rask og planløs modernisering siden cirka 1950, avbrutt av borgerkrig på 1980-tallet, er San Salvador en by uten klart definerte bruksområder. Grovt regnet er imidlertid bydelene oppover mot vulkanen og i vest (retning mot Santa Tecla) boområder for de bedrestilte og sentrum for tjenesteytende næringering, mens industrien holder til i øst (retning mot Mejicanos og Soyapango) hvor også befolkningen stort sett er fattigere.

Historie

Bildet viser det gamle presidentpalasset som sto ferdig i 1911. det er nå museum.
Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Før grunnleggelsen i 1525 lå pipil-folkets hovedstad Cuzcatlán på samme sted, men den førkolumbiske byen ble ødelagt av pipilene selv som ledd i forsvaret mot spanierne. Den spanske bosetningen ble flyttet en rekke ganger på grunn av jordskjelv, før den fant sin nåværende plass i Hengekøyedalen (Valle de las Hamacas), som nettopp har fått sitt navn på grunn av de hyppige jordskjelvene.

I kolonitiden var byens økonomiske grunnlag eksporten av fargestoffet indigo (utvunnet av barken på balsamtreet), foruten å tjene som administrativt og kirkelig sentrum for provinsen med samme navn. Etter uavhengigheten i 1821 vekslet San Salvador og Guatemala by om å være hovedstad for Den sentralamerikanske føderasjonen inntil unionen falt sammen; siden 1839 har byen vært hovedstad for provinsene som ble til El Salvador. Fra midten av 1800-tallet vokste byen raskt i takt med at kaffedyrking og kaffeeksport ble landets hovednæring.

Som følge av jordskjelvene har San Salvador svært lite gammel arkitektur. Det såkalte historiske sentrum, med blant annet nasjonalteater og presidentpalass, er fra perioden 1880–1920. Den nåværende katedralen ble påbegynt i 1954 og fullført i 1999. Borgerkrigen fra 1979 til 1991 medførte få direkte ødeleggelser, men en rekke moderniseringstiltak stoppet opp. Etter krigen har byen på nytt vokst raskt, men uten overordnede planer. På 1990-tallet ble det igangsatt prosjekter for å ruste opp det historiske sentrum og utover 2000-tallet har man investert i gjennomgående motorveier. I 2013 fikk hovedstadsområdet den første i en serie av planlagte metrolinjer med gjennomgående traseer reservert for busser.

Økonomi, kultur og samfunnsliv

Den 18 meter høye statuen av Jesus Kristus som Verdens Frelser på toppen av jordkulen er det mest kjente landemerke i San Salvador.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Med omtrent 27 prosent av landets befolkning er San Salvador El Salvadors demografiske tyngdepunkt og sentrum for politikk, næringsliv og kultur. San Salvador og nabobyene med til sammen 2,2 millioner innbyggere er også Mellom-Amerikas største urbane område etter Guatemala by, og fungerer som sete for flere regionale politiske organisasjoner samt for en rekke av Mellom-Amerikas største banker og bedrifter. Byens internasjonale flyplass (50 km sør for byen, på kystsletten) er regionens største.

70 prosent av alle landets offentlige og private investeringer finner sted i San Salvador. Særlig fra og med 1950-tallet vokste det fram betydelige industrier (tekstiler, konsumvarer, kjemiske og farmasøytiske produkter). Sammen med servicesektoren utgjør industrien nå byens økonomiske grunnlag.

San Salvador huser også landets viktigste undervisningsinstitusjoner; Det nasjonale universitetet (UES), grunnlagt i 1841 og Det sentralamerikanske universitetet (UCA), grunnlagt i 1967, foruten flere tekniske og økonomiske høyskoler. Byen har en rekke museer, blant annet nasjonalmuseet, antropologisk museum, naturhistorisk museum, kunstmuseer, et jernbanemuseum og et barnemuseum (Tin Marín), samt nasjonalbiblioteket. Blant flere parker og severdigheter er det 20 meter høye monumentet Verdens Hellige Frelser (Divino Salvador del Mundo) det klart mest kjente. Det viser den kristne Frelseren på toppen av jordkloden, ble opprinnelig bygd i 1942 og gjenreist etter jordskjelvet i 1986. I 2011 var San Salvador Iberoamerikansk kulturhovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg