Organisasjonen av amerikanske stater

Artikkelstart

Organisasjonen av amerikanske stater, forkortet OAS, er en regional sammenslutning av alle stater i Amerika og Karibia, opprettet i 1948. Organisasjonen har 35 medlemsland (2020). Generalsekretær fra 2015 er Luis Almagro (Uruguay).

Faktaboks

Uttale
organisasjˈonen av amerikanske stater
Også kjent som
eng. Organization of American States

OAS hadde opprinnelig 32 medlemmer, idet medlemmene av Samveldet av nasjoner (Canada, Belize og Guyana) holdt seg utenfor. Cuba ble suspendert i 1962. Canada ble medlem i 1990, Belize og Guyana i 1991.

Organisasjonens formål er å sikre fred, sikkerhet, gjensidig forståelse og samarbeid mellom landene på den vestlige halvkule. Til sekretariatet i Washington er det blant annet knyttet et interamerikansk økonomisk og sosialt råd, et råd for kulturelt samarbeid og et juristråd. En rekke særorganisasjoner arbeider også innenfor rammen av OAS, blant annet den pan-amerikanske helseorganisasjon (PAHO), Barneinstituttet (IACI), Den interamerikanske kvinnekommisjon (IACW), Instituttet for landbruksvitenskap (IAIAS) og Det interamerikanske institutt for indianske spørsmål (IAII). OAS har vedtatt flere erklæringer som fordømmer alle former for kommunistisk undergravningsvirksomhet. I 1959 ble det opprettet en spesiell interamerikansk utviklingsbank, som ble tiltenkt en viktig rolle i president John F. Kennedys utviklingsprogram i 1961 («Fremskrittsalliansen»). OAS har også arbeidet for å bilegge tvister mellom medlemmene.

OAS avholdt sitt første interamerikanske toppmøte i 1994. I senere år har OAS konsentrert mye av arbeidet sitt i kampen mot narkotika og arbeidet mot korrupsjon. I 2005 ble chileneren José Miguel Insulza den første generalsekretæren i OAS som ble valgt uten USAs støtte. Den chilenske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen fikk støtte fra 31 av de 34 landene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg