Organisasjonen av amerikanske stater

Organisasjonen av amerikanske stater, forkortet OAS, regional sammenslutning av alle stater i Amerika og Karibia, opprettet 1948. OAS hadde opprinnelig 32 medlemmer, idet medlemmene av Commonwealth (Canada, Belize og Guyana) holdt seg utenfor. Cuba ble suspendert 1962. Canada ble medlem 1990, Belize og Guyana 1991.

Faktaboks

Uttale
organisasjˈonen av amerikanske stater
Også kjent som
eng. Organization of American States

Organisasjonens formål er å sikre fred, sikkerhet, gjensidig forståelse og samarbeid mellom landene på den vestlige halvkule. Til sekretariatet i Washington er det bl.a. knyttet et interamerikansk økonomisk og sosialt råd, et råd for kulturelt samarbeid og et juristråd. En rekke særorganisasjoner arbeider også innenfor rammen av OAS, bl.a. den pan-amerikanske helseorganisasjon (PAHO), Barneinstituttet (IACI), Den interamerikanske kvinnekommisjon (IACW), Instituttet for landbruksvitenskap (IAIAS) og Det interamerikanske institutt for indianske spørsmål (IAII). OAS har vedtatt flere erklæringer som fordømmer alle former for kommunistisk undergravningsvirksomhet. I 1959 ble det opprettet en spesiell interamerikansk utviklingsbank, som ble tiltenkt en viktig rolle i president John F. Kennedys utviklingsprogram 1961 («Fremskrittsalliansen»). OAS har også arbeidet for å bilegge tvister mellom medlemmene.

OAS avholdt sitt første interamerikanske toppmøte i 1994, siden er det blitt avholdt toppmøter i 1998 og 2001. I senere år har OAS konsentrert mye av arbeidet sitt i kampen mot narkotika og arbeidet mot korrupsjon. Generalsekretær fra 2005 er chileneren José Miguel Insulza. Han er den første generalsekretæren i OAS som er valgt uten USAs støtte. Den chilenske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen fikk støtte fra 31 av de 34 landene.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg