Sogn og Fjordanes geologi og landformer

Sogn og Fjordanes natur er varierende fra høyfjellsområdene som hever seg mot øst til fjorder og øyer langs kysten. Elvene har ofte bratte, korte løp med høye fosser, men på fjellvidda er elvene lange, slake og meandrerende og ytterst ved kysten har elvene korte, slake løp med grunne fjordsjøer. Den nasjonale egenart med fjord og fjell er Norges største turistattraksjon. Se også artikkelen om Sogn og Fjordanes næringsliv.

Fylket består av tre hoveddeler; Sogn, Sunnfjord og Nordfjord:

I det meste av fylket er berggrunnen prekambrisk gneis, som tilhører Gneisregionen. Devonfeltene på Vestlandet danner lokale topper av yngre bergarter. Sogn og Fjordane har 56 fjelltopper som er over 2000 meter høye.

Hurrungane utgjør det vestligste og villeste tindeområdet i Jotunheimen og tilhører Jotunheimen nasjonalpark. Skagastøls- og Styggedalstindane utgjør Hurrunganes høyeste og mektigste parti. Flere fjelltopper er blant Norges høyeste, og det er 55 topper over 2000 meter. Se også artikkelen om Norges høyeste fjelltopper.

Sognefjorden er Norges lengste og en av verdens lengste fjorder. Fra Skjolden innerst i Lustrafjorden har Sognefjorden ei strekning på 204 kilometer ut til havet. Sognefjorden er 1303 m dyp utenfor Vadheimsfjorden og med det Norges dypeste fjord. Nordfjord utgjør også et dominerende landskap. Dessuten finnes kortere fjorder som Gulen, Botnafjorden/Norddalsfjorden og Solheimsfjorden.

Breheimen har brearmer som strekker seg ned i dalene mot kysten. Der finnes Nigardsbreen og Briksdalsbreen. Jostedalsbreen er den største isbreen på det europeiske fastlandet med 487 km².

Elvene har ofte fosser som Vettisfossen.

Gaularvassdraget er et av de største vassdragene på Vestlandet. Vassdraget har utspring i Haukedalen og Eldalsdalen, som møtes i Viksdalsvatnet og går videre gjennom Gaular til utløpet i Dalsfjorden. Gaularvassdraget kalles Fosselandet med blant annet Bellsfossen, Fossfossen, Kviteforkledet, Lyngstadfossen, Osfossen og Vallestadfossen.

Hornindalsvatnet er 514 m dypt og dermed Europas dypeste innsjø. Lærdalselva er blant Norges beste lakseelver.

Langs kysten ligger tallrike øyer som Bremangerlandet og Frøya.

Utenfor kysten av Sogn og Fjordane går Norskerenna, som her har en dybde på 300–400 meter. Det kan forekomme svake jordskjelv langs renna. I august 2018 var et jordskjelv med styrke 2,8 utenfor Måløy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.