Faktaboks

Statens vegvesen
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Ingrid Hovland
Logo
Logo
Av .

Statens vegvesen er et forvaltningsorgan og en statlig tjenesteprodusent underlagt Samferdselsdepartementet.

Struktur

Statens vegvesen består av seks fagdivisjoner og et direktorat. Etaten ledes av en vegdirektør. Vegdirektoratet ligger i Oslo, mens divisjonene har sine hovedkontor i Bergen (utbygging), Tromsø (drift og vedlikehold), Arendal (trafikant og kjøretøy), Trondheim (transport og samfunn), Drammen (IT) og Moss (fellesfunksjoner). I tillegg har Statens vegvesen 70 trafikkstasjoner rundt om i landet. I forvaltningssaker er Vegdirektoratet det øverste forvaltningsnivået og klageinstans til divisjonene.

Formål og rolle

Statens vegvesen er veimyndighet for riksveiene og har ansvar for å forvalte, utrede, planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde disse. De er også løyvemyndighet for riksveiferjesamband og person- og godstransport og tildeler kontrakter for driften av riksveiferjesamband. De har også ansvar for å drive tilsyn med trafikanter og kjøretøy. Statens vegvesen utarbeider også forutsetninger og retningslinjer for veiutforming, trafikantopplæring og krav til kjøretøy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Statens vegvesen
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.130 Offentlig administrasjon tilknyttet næringsvirksomhet og arbeidsmarked

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg