Fjærland er et sogn i Sogndal kommune, Sogn og Fjordane. Sognet ligger omkring indre del av Fjærlandsfjorden. Frem til 2000 var Fjærland en del av Balestrand kommune.

To dalfører skjærer seg nordover i fjellmassivene ved enden av Fjærlandsfjorden, Bøyadalen og Supphelledalen. Begge dalene har store brearmer fra Jostedalsbreen. Nærmere fjorden er dalbotnen flat og veldyrket.

Hotel Mundal og Fjærland kirke ligger litt utenfor fjordbotnen, på vestsiden av fjorden, ved munningen av den bratte Mundalen, som fører opp til Jostefonn. Det finnes bosetning også langs fjorden.

Mundal har fra midten av 1990-årene etablert seg som «Den norske bokbyen – Fjærland» med mer enn 250 000 bruktbøker til salgs i sommerhalvåret.

Det er veiforbindelse på Rv. 5 gjennom Fjærlandstunnelen under Jostedalsbreen til Lunde i Jølster og til Sogndalsdalen gjennom Frudalstunnelen. Ved Bøyum innerst i Fjærlandsfjorden ligger Norsk Bremuseum. Fotrute går fra Bøyadalen over Jostedalsbreen til Lunde.

Førsteleddet kan ha sammenheng med norrønt fjǫrðr, som betyr fjord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. februar 2009 skrev Eivind Hjellum

tilleggsinfo: Om Den norske Bokbyen, tilføy: www.bokbyen.no"150.000 bøker" rettast til 250.000 bøkerOm "Norsk Bremuseum og Ulltveit Moe senter for klima viten". Tilføy: www.bre.museum.no

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.