Fjærland

Fjærland.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Fjærland er et sogn i Sogndal kommune i Vestland fylke. Sognet ligger omkring indre del av Fjærlandsfjorden. Frem til 2000 var Fjærland en del av Balestrand kommune.

Faktaboks

Etymologi

område ved fjord

Natur

To dalfører skjærer seg nordover i fjellmassivene ved enden av Fjærlandsfjorden; Bøyadalen og Supphelledalen, som har store brearmer fra Jostedalsbreen, henholdsvis Bøyabreen og Supphellebreen. Nærmere fjorden er dalbotnen flat og veldyrket.

I dalbunnen er klimaet relativt varmt og tørt, og i juli 2019 ble det satt ny varmerekord for Sogn og Fjordane med 33,9 °C. Høyeste junitemperatur i Fjærland ble i 2020 målt til 29,8 °C.

Bebyggelse og kultur

Fjærland er ei jordbruksbygd med melkeproduksjon og turisme som hovednæringer. Det finnes bosetning i fjordbotnen og langs fjorden. Hotel Mundal og Fjærland kirke ligger litt utenfor fjordbotnen, på vestsiden av fjorden, ved munningen av den bratte Mundalen, som fører opp til Jostefonni. Ved Bøyum innerst i Fjærlandsfjorden ligger Norsk Bremuseum.

Mundal har fra midten av 1990-årene etablert seg som «Den norske bokbyen – Fjærland» med mer enn 250 000 brukte bøker til salgs i sommerhalvåret.

Samferdsel

Det er veiforbindelse på riksvei 5 gjennom Fjærlandstunnelen under Jostedalsbreen til Lunde i Jølster og til Sogndalsdalen gjennom Frudalstunnelen. Det er fotrute fra Bøyadalen over Jostedalsbreen til Lunde.

Navn

Førsteleddet av navnet kan ha sammenheng med norrønt fjǫrðr, som betyr fjord.

Kart

Fjærland
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Eivind Hjellum

tilleggsinfo: Om Den norske Bokbyen, tilføy: www.bokbyen.no"150.000 bøker" rettast til 250.000 bøkerOm "Norsk Bremuseum og Ulltveit Moe senter for klima viten". Tilføy: www.bre.museum.no

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg