Fjærland, sogn i Sogndal kommune, Sogn og Fjordane, omkring indre del av Fjærlandsfjorden. Frem til 2000 var Fjærland en del av Balestrand kommune.

To daler skjærer seg nordover i fjellmassivene ved enden av Fjærlandsfjorden, Bøyadalen og Supphelledalen, begge med store brearmer fra Jostedalsbreen. Nærmere fjorden er dalbotnen flat og veldyrket.

Fotrute går fra Bøyadalen over Jostedalsbreen til Lunde. Hotel Mundal og Fjærland kirke ligger litt utenfor fjordbotnen, på vestsiden av fjorden, ved munningen av den bratte Mundalen, som fører opp til Jostefonn. Det finnes bosetning også langs fjordsidene.

Det er veiforbindelse (Rv. 5) gjennom Fjærlandstunnelen under Jostedalsbreen til Lunde i Jølster, og til Sogndalsdalen gjennom Frudalstunnelen. Ved Bøyum innerst i Fjærlandsfjorden ligger Norsk Bremuseum.

Mundal i Fjærland har fra midten av 1990-årene etablert seg som «Den norske bokbyen» (bokby), med mer enn 250 000 bruktbøker til salgs i forskjellige lokaler i sommerhalvåret.

Navnet. Førsteleddet kan ha sammenheng med norrønt fjǫrðr, fjord.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 24.12.2014

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Sogndal

Svein Askheim

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

25. februar 2009 skrev Eivind Hjellum

tilleggsinfo:Om Den norske Bokbyen, tilføy: www.bokbyen.no

"150.000 bøker" rettast til 250.000 bøkerOm "Norsk Bremuseum og Ulltveit Moe senter for klima viten". Tilføy: www.bre.museum.no

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.