Borgund stavkirke er en stavkirke  på Borgund i Lærdal kommune, Sogn og Fjordane. Borgund er den best bevarte av de norske stavkirkene.

Kirken blir første gang nevnt i skriftlige kilder i 1342, men det er vanlig å datere den til perioden 1150–1200. Dendrokronologiske undersøkelser (årringdatering) har vist at tømmeret som ble brukt til bygging av kirken ble felt vinteren 1180–1181. Kirken må derfor være bygget i perioden like etter dette, og trolig i god tid før 1200. Kirken er viet til apostelen Andreas.

Bygningens eksteriør preges av det høye midtrommet og omgangen rundt dette. Takrytteren, apsisen og svalgangen rundt kirken synes å være tilføyelser til det opprinnelige kirkebygget. 

Det er tre portaler i kirken. Skipet har portaler mot vest og sør, og koret mot sør. Vestportalen har arkivolt og er flankert av halvsøyler. Den er rikt dekorert med dyreornamentikk (sammenvevde drager)) og bladranker. Sørportalen i skipet ligner vestportalen, men er mer beskjedent dekorert. Den har en utskåret løve stående på toppen av kapitélet.

Interiøret i stavkirken er fra middelalderen og står nærmest urørt. Korskillet fra middelalderen ble imidlertid fjernet etter reformasjonen. Det opprinnelige tregulvet og benkene langs veggene i skipet er også delvis bevart. Et middelaldersk steinalter og en døpefont i kleberstein er bevart.

Prekestol er fra perioden 1550–1570 og altertavlen stammer fra 1654, mens rammen rundt tavlen dateres til 1620.. Maleriet på altertavlen viser korsfestelsen i midten, flankert av Jomfru Maria og Johannes døperen. I tympanonfeltet en hvit due på blå bunn. Under bildet finnes en inskripsjon med gyldne bokstaver på svart bunn. I kirken er det også bevart et sakramentskap fra perioden 1550–1570.

På sørveggen i skipet finnes fortsatt innvielseskorsene på veggens innside. De innvendige korveggene har innrissede figurer og runer som trolig stammer fra middelalderen. De innvendige stavene som bærer det hevede midtrommet i skipet har utskjærte masker.

Besøkssenteret med kirken i bakgrunnen.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Kirken har siden 1877 vært i Fortidsminneforeningens eie. I 2005 ble det ved kirken åpnet et besøkssenter med utstillinger og informasjon om de norske stavkirkene, tegnet av Askim Lantto arkitekter.

Borgund stavkirke med sine dragehoder er av mange blitt sett som prototypen på en stavkirke, og flere restaureringer av andre stavkirker ble influert av Borgunds utseende. I Black Hills, South Dakota, USA ble det i 1950 oppført en kopi av kirken. Det var norskamerikaneren Arndt E. Dahl, som fikk den oppført til minne om sin far, presten Anton E. Dahl, som hadde utvandret fra Norge.

  • Anker, Peter: Stavkirkene, 1997, s. 64-75, isbn 82-02-15978-4, Finn boka
  • Storsletten, Ola: Borgund stavkirke, 1995, Finn boka

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.