Sogndal lufthamn
Et Widerøe-fly letter fra Sogndal lufthamn, Haukåsen.

Sogndal lufthamn, Haukåsen er en sivil, regional lufthavn innenfor det norske kortbanenettet. Lufthavnen ligger i Sogndal kommune, Vestland fylke, rundt 19 kilometer sør for Sogndal tettsted og rundt 10 kilometer fra Kaupanger tettsted. Den eies og driftes av Avinor AS.

Historie

Trafikkutvikling (reisende inkl. transitt)

2015 86023
2016 89874
2017 91145
2018 86148
2019 81682
2020 55526
2021 62099
2022 88969
2023 93254
Kilde: Avinor AS

I 1962 foreslo et regjeringsutvalg under ledelse av Eirik Himle (og senere av Preben Munthe) at det skulle bygges ut et større flyplassnett i Norge, og 9 lokasjoner var foreslått. Flyplassene skulle bygges for å kunne ta imot jetfly. Blant disse var én i Sogn og Fjordane fylke, nemlig Florø.

Widerøe lanserte raskt et alternativ, der man heller burde se på et nett av mindre flyplasser, med korte rullebaner beregnet for STOL-fly. Tanken bak dette var at disse flyplassene ville være billigere å drifte for Staten, og at antall flyplasser kunne økes slik at tilbudet ble mer spredt ut i distriktene. Imidlertid ville en sånn løsning kreve tilskudd til flyselskapene for rutedrift.

Da Håkon Kyllingmark ble samferdselsminister i 1965, tok han til orde for STOL-alternativet. Den politiske begrunnelsen var at til tross for at de totale driftskostnadene ville stige, ville den gi bedre tjeneste til distriktene og befolkningen.

Lokaliseringsdebatt

Det var tidlige planer om flyplass både i Høyanger og Gaupne. Det var spesielt Aker og en samhørende industrigruppe som ønsket Gaupne som alternativ, men til slutt ble det avgjort at flyplassen for Indre Sogn skulle ligge på Haukåsen ved Sogndal. Det ble bygget vei til Haukåsen på 1960-tallet, og tidligere ordfører Nils J. Knagenhjelm, som også var eier av Kaupanger Hovedgård, ga gratis grunn til etablering av flyplassen.

Sogndal lufthamn, Haukåsen, ble åpnet i 1971, samtidig med de nye flyplassene i Førde, Ørsta/Volda og Florø.

I begynnelsen ble trafikken utført med Widerøes Twin Otter, som hadde ruter mot Bergen og Ålesund.

Værutsatt flyplass gir muligheter

Den nye flyplassen på Haukåsen lå værutsatt til, og det hendte ofte at de ansatte ikke kom seg hjem etter endt vakt. Dette førte til at man i 1978 bygget en egen sovesal ved lufthavnen. Noen år senere ble en ny brannstasjon bygget på flyplassen, og det at brann- og havariberedskapen nå var høynet, gjorde at Widerøe nå også kunne sette inn større flytype. Tidlig på 1980-tallet ble den nye ruten mot Florø og Oslo derfor avviklet med flytypen Dash-7, som hadde fire motorer og plass til 50 passasjerer.

Som følge av dette fulgte en trafikkøkning, og behov for større plass. Ny terminal og renovering av tårnet kom på plass i 1985. Fra begynnelsen av 1990-tallet fulgte også overgangen fra TwinOtter og Dash-7 til den nye og moderne Dash-8, som fremdeles trafikkerer Sogndal lufthavn.

Fjernkontrollert lufttrafikktjeneste

Fra 23. februar 2023 har kontrolltårnet ved Sogndal lufthamn stått ubemannet, da lufttrafikktjenesten ble overført til Avinors tårnsentral – Remote Tower Centre – i Bodø. All lufttrafikktjeneste ved lufthavnen utføres nå fjernstyrt fra denne sentralen.

Trafikkdata

  • ICAO flyplasskode: ENSG
  • IATA flyplasskode: SOG
  • Betjening: AFIS (Aerodrome Flight Information Service)
  • Rullebane (TODA): 1110/1223 meter
  • Høyde: 497,7 meter over havet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg