akvakultur

Akvakultur, virksomhet som på en eller annen måte påvirker organismer i sjø eller ferskvann, før de endelig blir høstet eller fanget. Akvakultur omfatter fiskeoppdrett, skalldyroppdrett og dyrking av alger. Se også havbruk.

Faktaboks

uttale:
ˈakvakultur

Utdanning

Akvakulturfaget omfatter alle daglige arbeidsoppgaver knyttet til røkt og fôring av vannlevende organismer, i første rekke oppdrett av laks og ørret. Utdanning i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen av opplæringen består av et Vg1 i naturbruk og et år med Vg2 i akvakultur. Læretiden avsluttes med en fagprøve. Den som består fagprøven, får yrkestittelen «fagoperatør i akvakultur». Med fem års allsidig praksis og en teoriprøve er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I 2013 var det til sammen 133 som gikk opp til prøven i akvakultur og 128 besto.

Ved universiteter og høyskoler tilbys høyere utdanning i akvakultur og havbruk som tar sikte på å kvalifisere for stillinger i oppdrettsnæringen, organisasjoner, offentlig administrasjon og forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg