akvakultur

Artikkelstart

Akvakultur, virksomhet som på en eller annen måte påvirker organismer i sjø eller ferskvann, før de endelig blir høstet eller fanget. Akvakultur omfatter fiskeoppdrett, skalldyroppdrett og dyrking av alger. Se også havbruk.

Faktaboks

Uttale
ˈakvakultur

Utdanning

Akvakulturfaget omfatter alle daglige arbeidsoppgaver knyttet til røkt og fôring av vannlevende organismer, i første rekke oppdrett av laks og ørret. Utdanning i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen av opplæringen består av et Vg1 i naturbruk og et år med Vg2 i akvakultur. Læretiden avsluttes med en fagprøve. Den som består fagprøven, får yrkestittelen «fagoperatør i akvakultur». Med fem års allsidig praksis og en teoriprøve er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I 2013 var det til sammen 133 som gikk opp til prøven i akvakultur og 128 besto.

Ved universiteter og høyskoler tilbys høyere utdanning i akvakultur og havbruk som tar sikte på å kvalifisere for stillinger i oppdrettsnæringen, organisasjoner, offentlig administrasjon og forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg