Lærdalstunnelen
Lærdalstunnelen på E16 er verdens lengste vegtunnel. Bilde fra Aurlandssiden
Av /Samfoto/Scanpix.
Lærdalstunnelen.

På grunn av lengden har det blitt laget flere utvidelser i tunnelløpet med spesiell belysning for å gi variasjon i kjøreopplevelsen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lærdalstunnelen er en veitunnel på E16 mellom Håbakken utenfor Aurland sentrum i Aurland kommune og Lærdal i Vestland. Tunnelen gir fergefri forbindelse på stamveien mellom Bergen og Oslo. Lærdalstunnelen er verdens lengste veitunnel.

Historikk

Lærdalstunnelen ble bygget for å skape et fergefritt alternativ mellom Aurland og Lærdal. Anleggsarbeidet startet i 1995 og tunnelen ble åpnet for trafikk 27. november 2000.

Tunnelen er den lengste som noensinne er bygget, og det er derfor blitt foretatt en omfattende analyse av risikofaktorer og av sikringstiltak. Passeringstiden er om lag 20 minutter, og det er derfor lagt stor vekt på belysning, variasjon i kjøreopplevelsen og ventilasjon for å redusere ulykkesrisikoen.

Tekniske data

  • Lengde: 24 509 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg