Utvær fyrstasjon i Solund.
Utvær fyrstasjon i Solund.
Støpejernstårnet på Utvær fyrstasjon.
Støpejernstårnet på Utvær fyrstasjon.

Utvær fyr er en fyrstasjon i Solund kommune, Vestland fylke. Den er Norges vestligste og ble opprettet som kystfyr og ledfyr i 1900, automatisert i 1986 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 28 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 42 meter
  • Lysvidde: 16,1 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 30s

Navnet

Fyret har navn etter Utvær, det gamle fiskeværet det ligger ved. Det ligger lengst ute mot Nordsjøen, derav navnet.

Historikk

Norges vestligste fyrstasjon ble bygget både som kystfyr og for å markere leden innover mot Sognefjorden. Det fikk et stort bolighus med leiligheter med plass til en fyrvokter og en fyrassistent med deres familier. Huset hadde dessuten en hybel til en enslig reserveassistent med seks måneders årlig tjeneste. I toppen av det høye støpejernstårnet ble det montert et førsteordens fyrapparat. Under andre verdenskrig, våren 1944, overtok den tyske okkupasjonsmakta Utvær fyr og fyrfolkene måtte flytte til Hjønnvåg. Våren 1945 ble fyrstasjonen sterkt skadet ved et alliert flyangrep. De ønsket å slukke fyret for å gjøre tyske troppeforflytninger vanskeligere, og hindre tyskerne i å oppdage den norske motstandsbevegelsens våpenlager på naboøya Begla. Lyktehuset og linsa i toppen av tårnet ble skutt i stykker, og alle de andre bygningene på fyrstasjonen brant ned.

Gjenoppbygging

Etter krigen ble den ødelagte linsa provisorisk reparert og var i drift slik frem til sommeren 1952. Da ble denne linsa og lyktehuset fjernet og erstattet med dagens løsning, et tredjeordens lynblinkapparat. Opprinnelig var linsen 45 meter over havet, i dag er den 42 meter over havet. Selve tårnet ble redusert med 3 meter, fra 31 meter til 28 meter over bakken. På grunnmurene til den gamle driftsbygningen ble «Brakka» bygget. Den stod ferdig i november 1945 og fyrmesteren flyttet inn i dette huset med familien. I 1948 ble boligene gjenoppbygget. Et nytt hus med to leiligheter ble satt opp på grunnmurene til det opprinnelige hovedhuset. Dette huset ble igjen revet ned og flyttet til Agdenes fyr i Trøndelag i 1956, der det fortsatt står. Dagens fyrmesterbolig ble bygget samtidig i 1948. Denne ble restaurert og tilbakeført til original stand i 2013. Et maskinhus rommet reserveaggregat, men hovedforsyningen av strøm kom via kabel fra fastlandet. I tillegg ble det etter hvert bygget et bifyr på stasjonen. Utvær radiofyr ble opprettet i 1954, med kjenningssignalet VR, og en rekkevidde på 100/70 nautiske mil (dag/natt). Radiofyret er nedlagt, men sender DGPS-signaler.

Utvær fyr ble fredet i 1999. Fra 2010 har «Vener av Utvær» leid fyrstasjonen av Kystverket og tilbyr besøkende omvisning og overnatting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere, Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg