regionteater

Artikkelstart

Regionteater er en betegnelse på fast offentlig støttet, lokal teatervirksomhet i Norge. Denne typen teatervirksomhet ble innledet og utbygd i 1970-årene, og kan sees som en videreføring av Riksteatrets oppgaver.

Ideen kan føres tilbake til opprettelsen av Hålogaland Teaterselskap (1954), som arbeidet for et profesjonelt teater i Nord-Norge. Hålogaland Teater ble opprettet som landsdelsteater i 1971. Senere har fulgt Teatret Vårt (1972), regionteater for Møre og Romsdal fylke, med hovedkvarter i Molde; Telemark Teater (1975, fra 1990 Teater Ibsen), med Skien som base; Teater Vestland (1977), med tilhold i Førde; Nordland Teater (1979), med tilhold i Mo i Rana; Haugesund Teater (1986); Hedmark Teater (1987) på Hamar; Det Vestnorske Teateret (1988) i Bergen og Kilden Teater (1991) i Kristiansand.

Regionteatrene var underlagt Riksteatret de første tre årene, for så å bli organisert som selvstyrte fylkeskommunale aksjeselskaper. Etter omorganiseringen av finansieringen av offentlig støttede norske teatre i 1995 er finansieringen delt mellom staten (70 prosent) og fylkeskommunen (30 prosent). Denne ordningen omfatter også Trøndelag Teater, Rogaland Teater, Oslo Nye Teater og Carte Blanche i Bergen, som altså nå regnes som regionteatre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg