Regionteater er fast offentlig støttet, lokal teatervirksomhet i Norge. Denne typen teatervirksomhet ble innledet og utbygd i 1970-årene, og kan sees som en videreføring av Riksteatrets oppgaver.

Ideen kan føres tilbake til opprettelsen av Hålogaland Teaterselskap (1954), som arbeidet for et profesjonelt teater i Nord-Norge. Hålogaland Teater ble opprettet som landsdelsteater i 1971. Senere har fulgt Teatret Vårt (1972), regionteater for Møre og Romsdal fylke, med hovedkvarter i Molde; Telemark Teater (1975, fra 1990 Teater Ibsen), med Skien som base; Teater Vestland (1977), med tilhold i Førde; Nordland Teater (1979), med tilhold i Mo i Rana; Haugesund Teater (1986); Hedmark Teater (1987, fra 2010 Teater Innlandet) på Hamar; Det Vestnorske Teateret (1988) i Bergen; Kilden Teater (1991) i Kristiansand; Nord-Trøndelag Teater (2008, fra 2018 Turnéteatret i Trøndelag) og Brageteatret – regionteater for Buskerud, med tilhold i Drammen.

Regionteatrene var underlagt Riksteatret de første tre årene. Deretter ble de organisert som selvstyrte fylkeskommunale aksjeselskaper. Etter omorganiseringen av finansieringen av offentlig støttede norske teatre i 1995 ble finansieringen delt mellom staten (70 prosent) og fylkeskommunen (30 prosent). Denne ordningen omfatter også Trøndelag Teater, Rogaland Teater, Oslo Nye Teater og Carte Blanche i Bergen, som også regnes som regionteatre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg