Sunnfjord er et prosti og et tingrettsdistrikt.

Prostiet utgjør den søndre delen av Fjordane i Sogn og Fjordane. Prostiet ligger i Bjørgvin bispedømme og omfatter kommunene Askvoll, Fjaler, Gaular, Førde, Naustdal, Jølster og Flora.

Sunnfjord tingrettsdistrikt omfatter i tillegg Bremanger. Tingrettsdistriktet er på 4476 km2 og har 43 324 innbyggere (2016), som utgjør 39,5 prosent av fylkets folkemengde. Sunnfjords andel av fylkets folkemengde har økt siden krigen; andelen utgjorde 31,9 prosent i 1950.

Førde, Naustdal, Jølster og Gaular kommuner har blitt enige om å slå seg sammen til Sunnfjord kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble godkjent i Stortinget juni 2017.

Største tettsteder er Førde ved botnen av Førdefjorden (10 216 innbyggere 2015) og Florø på kysten (8864 innbyggere 2015); særlig Førde har hatt sterk vekst de siste tiårene. Av Sunnfjords øvrige tettsteder med over tusen innbyggere (2015) finner vi Svelgen (1235), Naustdal (1181) og Dale (1095).

Utenfor fastlandet, i Ytre Sunnfjord, ligger en rekke øyer, størst er Bremangerlandet helt i nord. Dette havområdet har tallrike småøyer og skjær. Her ligger Stabben fyr, Kinnesund fyr, Ytterøyane fyr og mange flere som alle er erstattet av automatiske fyrlykter.

Sunnfjord er oppspaltet av en rekke vest–østgående trange, til dels krokete fjorder som er klart kortere enn i Sogn i sør og Nordfjord i nord. De viktigste er fra nord Gulen med tre armer, Nordgulen, Midtgulen og Sørgulen, Botnafjorden/Norddalsfjorden, Solheimsfjorden som leder inn til Eikefjorden, samt Høydalsfjorden, Førdefjorden, Stongfjorden og Vilnesfjorden/Dalsfjorden. De fleste av fjordene avløses av vest–østgående daler innenfor, mange av dem med store vann.

I øst når Sunnfjord til Jostedalsbreen. Både her og på Myklebustbreen lenger vest når fjellene over 1800 meter over havet.

Første ledd av sunn, 'sør', brukt om en fjord som ligger mot sør, her i forhold til Nordfjord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.