Jostedal

Jostedal, dal og sogn i Luster kommune, Sogn og Fjordane.

Faktaboks

Jostedal
Etymologi
norrønt jǫlstr, ‘istervidje’ (treslag) eller jǫstr, ‘gjær’, det vil si ‘den skummende’

Sognet

Jostedal var tidligere egen kommune som ble slått sammen med Luster og Hafslo til den nye storkommunen Luster i 1963. Den tidligere kommunen omfattet midtre og øvre deler av Jostedalen, nord for Alsmo, og utgjorde 533 km2 ved sammenslåingen. Jostedal utgjør også et sogn som svarer til den tidligere kommunen.

Dalføret

Jostedal går fra Gaupnefjorden, som er en arm av Lustrafjorden, og 60 kilometer nordover langs østsiden av Jostedalsbreen. Dalen er dypt nedskåret, men dalbunnen ligger over lange strekninger på flate elvesletter som er avbrutt av bratte trinn. I nord blir landskapet temmelig vilt. Det er jevn bosetning i selve Jostedalen og flere av sidedalene.

Nigardsbreen

Flere brearmer strekker seg ned mot dalen fra Jostedalsbreen. Mest kjent er Nigardsbreen, som så sent som på 1700-tallet strakte seg helt ned i gårdsbebyggelsen på gården Nigard, 4,5 kilometer lenger ned enn den går i dag.

Kultur

Jostedalen har på grunn av sin vakre og storslåtte natur stort besøk av turister. Ved inngangen til breen ligger Breheimsenteret, et informasjonssenter for Jostedalsbreen nasjonalpark. Jostedal kirke fra 1660 med verdifullt inventar fra 1600-tallet og dekorasjoner fra 1714.

Kraftverk

Kraftutbygging av Jostedalselva i Jostedal kraftverk i 1990 og Leirdøla kraftverk i 1978 reduserte flomfaren i vassdraget.

Navn

Første ledd er elvenavnet Jóstru eller Jǫstru, muligens avledet av norrønt jǫlstr, 'istervidje' (treslag) eller jǫstr, 'gjær', dvs. 'den skummende'.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg