Jostedal, dal i Luster kommune, Sogn og Fjordane.

Jostedal var tidligere egen kommune som ble slått sammen med Luster og Hafslo til den nye storkommunen Luster i 1963. Den tidligere kommunen omfattet midtre og øvre deler av Jostedalen, nord for Alsmo, og utgjorde 533 km2 ved sammenslåingen. Jostedal utgjør også et sogn som  svarer til den tidligere kommunen.

Jostedal går fra Gaupnefjorden, som er en arm av Lustrafjorden, og 60 km nordover langs østsiden av Jostedalsbreen. Dalen er dypt nedskåret, men dalbunnen ligger over lange strekninger på flate elvesletter avbrutt av bratte trinn. I nord blir landskapet temmelig vilt. Det er jevn bosetning i selve Jostedalen og flere av sidedalene.

Jostedalen har på grunn av sin vakre og storslåtte natur stort besøk av turister. Flere brearmer strekker seg ned mot dalen fra Jostedalsbreen. Mest kjent er Nigardsbreen, som så sent som på 1700-tallet strakte seg helt ned i gårdsbebyggelsen på gården Nigard, 4,5 km lenger ned enn den går i dag. Ved inngangen til breen ligger Breheimsenteret, et informasjonssenter for Jostedalsbreen nasjonalpark. Jostedal kirke fra 1660 med verdifullt inventar fra 1600-tallet og dekorasjoner fra 1714.

Kraftutbygging av JostedalselvaJostedal kraftverk i 1990 og Leirdøla kraftverk i 1978 reduserte flomfaren i vassdraget.

Første ledd er elvenavnet Jóstru eller Jǫstru, muligens avledet av norrønt jǫlstr, 'istervidje' (treslag) eller jǫstr, 'gjær', dvs. 'den skummende'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.