Artikkelstart
Faktaboks
- Etymologi
- norrønt jǫlstr, ‘istervidje’ (treslag) eller jǫstr, ‘gjær’, det vil si ‘den skummende’
Jostedal var tidligere egen kommune, som ble slått sammen med Luster og Hafslo til den nye storkommunen Luster i 1963. Den tidligere kommunen omfattet midtre og øvre deler av Jostedalen, nord for Alsmo, og utgjorde 533 kvadratkilometer ved sammenslåingen.
Jostedal utgjør også et sogn som svarer til den tidligere kommunen.
Jostedalen går fra Gaupnefjorden, som er en arm av Lustrafjorden, og 60 kilometer nordover langs østsiden av Jostedalsbreen. Gjennom dalen renner Jostedøla, som får tilførsel av Leirdøla fra vest. Elvene er flomutsatt.
Dalen er dypt nedskåret, men dalbunnen ligger over lange strekninger på flate elvesletter som er avbrutt av bratte trinn. I nord blir landskapet temmelig vilt. Det er jevn bosetning i selve Jostedalen og flere av sidedalene. Fylkesvei 604 går gjennom dalen. Området er rasutsatt.
Flere brearmer strekker seg ned mot dalen fra Jostedalsbreen. Mest kjent er Nigardsbreen, som så sent som på 1700-tallet strakte seg helt ned til gårdsbebyggelsen på gården Nigard, 4,5 kilometer lenger ned enn den går i dag.
Jostedalen har på grunn av sin vakre og storslåtte natur stort besøk av turister. Ved inngangen til breen ligger Breheimsenteret, et informasjonssenter for Jostedalsbreen nasjonalpark. Jostedal kirke er ei langkirke i tømmer fra 1660 med verdifullt inventar fra 1600-tallet og dekorasjoner fra 1714.
Kraftutbygging av Jostedøla i Jostedal kraftverk i 1990 og Leirdøla kraftverk i 1978 reduserte flomfaren i vassdraget.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.