Sunnmøre

Sunnmøre. Hjørundfjorden, en av Vestlandets vakreste fjorder, er omkranset av de såkalte Sunnmørsalpene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sunnmøre utgjør den sørlige delen av Møre og Romsdal fylke. Sunnmøre utgjorde middelalderens Sunnmǿrafylki. I tiden før reformasjonen utgjorde det et len, fra første halvdel av 1600-tallet ett av de tre fogderiene som utgjorde Romsdals amt (Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre). Disse fikk sin endelige avgrensning i 1704. Senere kirkelige, rettslige og andre inndelinger bygger i store trekk på denne inndelingen.

Faktaboks

Uttale

Synnmør(e), Sønnmør(e)

Etymologi

Sunnmǿrr, Sunnmǿri

Etableringen av det kommunale selvstyret i 1837 og de senere endringene i den kommunale inndelingen medførte ikke endringer i avgrensningen av Sunnmøre før i 1965, da noen mindre øyområder ble overført fra de daværende kommunene Vatne og Haram til henholdsvis Midsund og Sandøy i Romsdal. Endringer ble det også i 2020 ved overføringene av Sandøy til Ålesund og Hornindal til Volda.

Til Sunnmøre hører etter dette følgende 14 kommuner: Ålesund, Haram, Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Volda, Ørsta, Fjord, Stranda, Sykkylven, Sula og Giske. Dette gir Sunnmøre et areal på 5442 km2 og en folkemengde på 148 249 innbyggere (2020), 37,9 prosent av fylkets areal og 55,9 prosent av fylkets folkemengde. I dag utgjør Sunnmøre to tingrettsdistrikter, Sunnmøre og Søre Sunnmøre, og to prostier, Søre og Nordre Sunnmøre.

Landskap

Landskapet på Sunnmøre er sterkt oppskåret med mange store og små øyer langs kysten, størst er Hareidlandet, Gurskøya og Sula sør for Ålesund. Flere lange og trange fjorder skjærer seg langt inn i landet, lengst er Storfjorden sør for Ålesund. Fra denne skjærer Hjørundfjorden og Sykkylvfjorden seg sørover. Lenger inne dreier Storfjorden, som i sin ytre del går vest-øst, mot sør til Stranda. Herfra går Norddalsfjorden/Tafjorden østover og Sunnylvsfjorden videre sørover til Hellesylt. Storfjordens aller innerste arm er Geirangerfjorden mot øst.

Mellom fjordene og dalene innenfor ligger de høye og sterkt kuperte Sunnmørsalpene mellom Voldsfjorden i vest og Sunnylvsfjorden i øst. Sentralt gjennom dette området går Hjørundfjorden med fjell opp til 1691 meter over havet (Kvitegga). Lenger øst, i Tafjordfjella, blir fjellene høyere. Her ligger fylkets høyeste fjell, Puttegga (1999 meter over havet), på grensen mellom Fjord og Rauma kommune i Romsdal.

Bosetting

Ålesund er det dominerende sentrum på Sunnmøre med 53 234 innbyggere i tettstedet i 2019, hvorav 8716 i Sula kommune (Langevåg). Andre store tettsteder er Ørsta, Volda, Ulsteinvik, Sykkylven, Nordstrand, Fosnavåg og Hareid med fra 7400 til 3400 innbyggere.

Næringsliv

Sunnmøre har en betydelig og variert industri, og i 2019 hadde området 61 prosent av fylkets sysselsatte i industri. Særlig merkes det relativt betydelige innslaget av verkstedindustri på Sunnmøre med 52 prosent av industriens sysselsatte i 2019. Det meste av dette er i bransjene (andel i 2019 i prosent): maskinindustri (21 prosent), bygging av skip og boreplattformer (18 prosent), og metallvareindustri (10 prosent). Viktige industribransjer ellers er næringsmiddelindustri og trelast-/trevare- og møbelindustri med henholdsvis 19 prosent og i alt 13 prosent av industriens sysselsatte i 2019.

Målt etter andelen av arbeidsplassene i kommunen har industrien størst betydning i Haram, Ulstein og Sykkylven. I alle de tre kommunene var mer enn 40 prosent av arbeidsplassene i sysselsatt i industri i 2019. Dertil hadde Sande og Stranda andeler på mellom 30 og 35 prosent.

Mange av kommunene har en betydelig verkstedindustri. I absolutte tall har Ålesund og Ulstein klart flest (2019). Som andel av de ansatte i industrien er imidlertid verkstedindustrien størst i Sande der 84 prosent av de industriansatte arbeider i verkstedindustrien. For øvrig har Ulstein, Ålesund, Sula og Giske andeler på over 60 prosent i verkstedindustrien (2019).

Ellers merkes det betydelig møbelindustrien i kommunene langs fjordene øst for Ålesund, først og fremst i Sykkylven og Fjord der henholdsvis 75 og 53 prosent av de industriansatte arbeider i møbelindustrien (2019). Næringsmiddelindustrien står særlig sterkt i Ålesund og Stranda og i enkelte av de øvrige kommunene på kysten.

Fiske og sjøfart spiller en betydelig rolle i de ytre distrikter.

Flere kommuner, særlig i de indre strøkene, har stor tilstrømning av turister. Dette gjelder blant annet Stranda, Norddal, Sykkylven og Ørsta. I en spesiell stilling står Geiranger og Geirangerfjorden (i Stranda kommune) som er skrevet inn på Unescos verdensarvliste.

Navnet

Første ledd i navnet er sunn, sør. Andre ledd, møre, kommer av norrønt mǿrr, i dativ og akkusativ mǿrir, ‘land’, trolig sammenheng med norrønt marr, ‘hav', det vil si 'landet ved havet' eller 'myrlandet’.

Kart

Sunnmøre
Sunnmøre
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bruaset, O.: Sunnmøre og sunnmøringen, 1999
  • Fra tare til tind : Sunnmøre, 2003 (Fjell og vidde)
  • Larsen, P., red.: Møre og Romsdal, 1977 (Bygd og by i Norge)
  • Larsen, S.U. & J. Sulebust, red.: I balansepunktet : Sunnmøres eldste historie, 1994
  • Strøm, H.: Beskrivelse over Fogderiet Søndmør, 1762-66, 2 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg