Sunnmøre

Sunnmøre. Hjørundfjorden, en av Vestlandets vakreste fjorder, er omkranset av de såkalte Sunnmørsalpene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sunnmøre er den den sørlige delen av Møre og Romsdal fylke.

Sunnmøre utgjorde middelalderens Sunnmærafylki. I tiden før reformasjonen utgjorde det et len, fra første halvdel av 1600-tallet ett av de tre fogderiene som utgjorde Romsdals amt (Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre). En endelig amtsinndeling med tre fogderier kom imidlertid plass først i 1704. Senere kirkelige, rettslige og andre inndelinger bygger i store trekk på denne inndelingen.

I dag utgjør Sunnmøre to tingrettsdistrikter, Sunnmøre og Søre Sunnmøre, og to prostier, henholdsvis Søre og Nordre Sunnmøre. Til Sunnmøre hører etter dette følgende 13 kommuner: Ålesund, Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Volda, Ørsta, Fjord, Stranda, Sykkylven, Sula og Giske. Dette er i alt et areal på 5234 km2 med 141 755 innbyggere (2015), 53,8 prosent av fylkets folkemengde.

Landskap

Landskapet på Sunnmøre er sterkt oppskåret med mange store og små øyer langs kysten, størst er Hareidlandet, Gurskøya og Sula sør for Ålesund. Flere lange og trange fjorder skjærer seg langt inn i landet, lengst er Storfjorden sør for Ålesund. Fra denne skjærer (regnet fra vest) Voldsfjorden, Hjørundfjorden og Sykkylvfjorden seg alle sørover. Lenger inne dreier Storfjorden, som i sin ytre del går vest-øst, mot sør til Stranda; herfra går Norddalsfjorden/Tafjorden østover og Sunnylvsfjorden videre sørover til Hellesylt. Storfjordens aller innerste arm er Geirangerfjorden som fører østover.

Mellom fjordene og dalene innenfor ligger de høye og sterkt kuperte Sunnmørsalpene mellom Voldsfjorden i vest og Sunnylvsfjorden i øst; sentralt gjennom dette området går Hjørundfjorden med fjell opp til 1691 meter over havet (Kvitegga). Lenger øst, i Tafjordfjella, blir fjellene høyere. Her ligger fylkets høyeste fjell, Puttegga (1999 meter over havet), på grensen mellom Norddal og Rauma kommune i Romsdal.

Bosetting og industri

Ålesund er det dominerende sentrum på Sunnmøre med 50 345 innbyggere i tettstedet 2014 hvorav 8078 i Sula kommune (Langevåg). Andre store tettsteder er Ørsta, Volda, Ulsteinvik, Sykkylven, Nordstrand, Fosnavåg og Hareid med 3000–7000 innbyggere.

Sunnmøre har en betydelig og variert industri, og 2013 hadde området 62 prosent av fylkets sysselsatte i industri; andelen har vært økende i flere tiår. Særlig merkes et relativt betydelig innslag av verkstedindustri med 55 prosent av industriens sysselsatte 2013. Det meste av dette er i bransjene (andel 2013 i prosent): bygging av skip og boreplattformer (21), maskinindustri (20) og metallvareindustri (11). Andre viktige bransjer er næringsmiddelindustri og trelast-, trevare- og møbelindustri med henholdsvis 18 og 16 prosent av industriens sysselsatte 2013.

Industrien målt etter andelen av arbeidsplassene er størst i Haram, Ulstein, Sykkylven, Sande, Stranda og Hareid, alle med mer enn 32 prosent av arbeidsplassene i denne næringen; høyest ligger Haram med 46 prosent (2013). Mange av kommunene har en betydelig verkstedindustri, særlig Ulstein og Haram, likeledes Ålesund og flere av de øvrige kommunene på kysten sør for byen. Ellers merkes det betydelig møbelindustrien i kommunene langs fjordene øst for Ålesund, først og fremst Sykkylven, og næringsmiddelindustri i Ålesund og Stranda og de øvrige kommunene på kysten.

Fiske og sjøfart spiller en betydelig rolle i de ytre distrikter. Flere kommuner, særlig i de indre strøkene, har stor tilstrømning av turister. Dette gjelder blant annet Stranda, Norddal, Sykkylven og Ørsta. I en spesiell stilling står Geiranger og Geirangerfjorden (i Stranda kommune) som er skrevet inn på Unescos verdensarvliste.

Navnet. Første ledd i navnet er sunn, sør. Om siste ledd, se Møre og Romsdal fylke.

Kart

Sunnmøre
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg