Sunnmøre, den sørlige delen av Møre og Romsdal fylke.

Landskapet på Sunnmøre er sterkt oppskåret med mange store og små øyer langs kysten, størst er Hareidlandet og Gurskøya sør for Ålesund. Det er også flere lange og trange fjorder, blant annet Geirangerfjorden. Mellom fjordene og dalene innenfor ligger høye, sterkt kuperte fjellområder med fjell opp til 1999 moh. i indre strøk. Høyeste topp er Pyttegga.

Sunnmøre utgjorde tidligere et eget fogderi, middelalderens Sunnmærafylki. I dag utgjør det to domssogn, Søre Sunnmøre og Sunnmøre, og tre prostier, Søre, Austre og Nordre Sunnmøre. På Sunnmøre ligger kommunene Ålesund, Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Volda, Ørsta, Ørskog, Norddal, Stranda, Stordal, Sykkylven, Skodje, Sula, Giske og Haram; i alt 5232 km2 med 128 606 innb. (2006), 52,6 % av fylkets folkemengde.

Ålesund er det dominerende sentrum med 37 144 innb. i tettstedet 2005 inkl. tettbebyggelsen rundt med Langevåg. Andre store tettsteder er Ørsta, Volda, Ulsteinvik, Sykkylven, Hareid, Fosnavåg/Leine og Nordstrand med 3000–7000 innb.

På Sunnmøre er det variert industri med hovedvekt på trevare- og møbelindustri og verkstedindustri, bransjer der Sunnmøre er betydelig i landsmålestokk. I 2004 utgjorde møbelindustrien 32 % av industrisysselsettingen i Stranda kommune. Fiske spiller en betydelig rolle i de ytre distrikter. Enkelte bygder har stor tilstrømning av turister som i Geiranger.

Navnet. Første ledd i navnet er sunn, sør. Om siste ledd, se Møre og Romsdal fylke.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 16.03.2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Møre og Romsdal

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.