Faktaboks

David Trimble

lord Trimble

Uttale
trimbl
Født
15. oktober 1944, Bangor, Nord-Irland
Død
25. juli 2022
David Trimble
David Trimble var Nord-Irlands førsteminister fra 1998 til 2002, og ble tildelt Nobels fredspris for 1998. Foto fra 2018.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

David Trimble var en britisk og nordirsk politiker, jurist og akademiker.

Trimble var sentral i den nord-irske fredsprosessen frem mot Langfredagsavtalen (1998). Sammen med John Hume fra det moderate nasjonalistpartiet Social Democratic and Labour Party (SDLP) fikk han Nobels fredspris for denne innsatsen i 1998. Samme år ble han også valgt inn i Northern Ireland Assembly og ble den første førsteministeren for den nordirske regjeringen.

Trimble startet sin politiske karriere i Ulster Unionist Party, men gikk over til det sterkt høyreorienterte Vanguard Unionist Progressive Party, som også hadde lojalistiske paramilitære kontakter fra 1973 til 1978. Han vendte tilbake til Ulster Unionist Party i 1978 og var leder for partiet i perioden fra 1995 til 2005. I 2007 meldte han overgang til Conservative and Unionist Party, som er det offisielle navnet til det britiske konservative partiet.

I 2006 mottok han tittelen Baron Trimble of Lisnagarvey in the County of Antrim (Nord-Irland) og tok plass i overhuset i London.

Politisk karriere

Etter langfredagsavtalen 1998 fortsatte tilbakegangen for Trimbles parti UUP. Ved valget til Northern Ireland Assembly i 2003 ble Ian Paisleys Democratic Unionist Party (DUP) større enn UUP, og Sinn Féin ble større enn Social Democratic and Labour Party. Både på unionistisk og nasjonalistisk side økte det partiet som ble oppfattet som mest prinsippfast, sin oppslutning. Aller mest gikk dette ut over David Trimbles Ulster Unionist Party.

Ved valget til underhuset i London 2005 satt det tidligere så dominante UUP igjen med bare en av 18 representanter fra Nord-Irland. Avvæpning av IRA dro ut i tid, noe som gjorde Trimble sterkt misfornøyd fra slutten av 1990-talet, og som skapte indre rivninger i partiet – og etter hvert ledet til at fremstående UUP-politikere gikk over til Democratic Unionist Party. Reformene av den nordirske politistyrken Royal Ulster Constabulary (RUC) og omdanningen av RUC til Police Service of Northern Ireland (PSNI) skapte også misnøye i en del UUP-kretser.

David Trimble var førsteminister for Nord-Irland i årene fra 1998 til 2002, med et kort opphold i 2001. Ved valget til Northern Ireland Assembly i 2003 ble han gjenvalgt fra valgkretsen sin Upper Bann, men han mistet plassen sin i underhuset i London ved valget i 2005. Valgene bekreftet at UUP hadde fortsatt sin langvarige tilbakegang siden årene før Stormontparlamentet ble oppløst i 1972. Trimble trakk seg tilbake fra nordirsk politikk da han gikk av som partileder i 2005, samme år som den mektige Orangeordenen også brøt sine formelle tette bindinger til Ulster Unionist Party. Da Trimble i denne situasjonen gikk over til det britiske konservative partiet (2007), var det lite overraskende, og det kan tyde på at Trimble hadde innsett at UUP ville få videre tilbakegang og en gradvis marginalisering. Tilbakegangen for Trimble og hans parti etter Langfredagsavtalen var ikke uventet i et Nord-Irland der slagord som fremstilte alle kompromiss som overgivelse og lange skritt mot irsk samling lenge hadde vært populære blant mange unionister.

Trimble begrunnet overgangen til det konservative partiet med at det ville gi han sterkere innflytelse på britisk politikk. Han tok også til orde for en tettere allianse mellom det britiske konservative partiet og Ulster Unionist Party.

Støttespiller for Israel

I 2010 sluttet Trimble seg til Friends of Israel Initiative, blant annet sammen med den kjente nykonservative amerikanske republikaneren John R. Bolton, som er kjent for å støtte amerikansk krigføring for regimeskifter. Samme år ble han også oppnevnt som observatør til den israelske Turkel-kommisjonen som skulle granske den israelske blokaden av Gaza-stripen. Kommisjonen fant blokaden å være i samsvar med gjeldende folkerett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Goodson, D. (2004); Himself alone. David Trimble and the Ordeal of Unionism. Harper Collins.
  • Hennesey, T. & Braniff, M. m.fl. (2019); The Ulster Unionist Party. Country before Party? Oxford University Press.
  • Kerr, M. (2005); Transforming Unionism. David Trimble and the 2005 election. Irish Academic Press.
  • Lloyd, J. (1996); Will David Trimble join the Tories? New Statesman Vol 14.
  • McAuley, J.W. (2004); Fantasy Politics? Restructuring Unionism after the Good Friday Agreement. I Éire-Ireland Vol 39 (1).
  • Millar, F. (2004); David Trimble. The Price of Peace. Liffey Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg