Epleblomst
Blomstring på epletre, Malus domestica
Av /Flickr Group.
Lisens: CC BY NC 2.0
Søtkirsebær
Søtkirsebær, prunus avium, er en gammel kulturplante som i Norge har vært dyrket fra midten av 1700-tallet.

Frukttrær er trearter som bærer spiselige frukter. I Norge omfatter i hovedsak eple, pære, plomme, kirsebær og søtkirsebær. Botanisk sett regnes også nøtter som frukter. Frukttrær dyrkes kommersielt og i hager, og har gjennomgått utstrakt foredling, blant annet for å få større og søtere frukt.

Aprikos og fersken plantes av og til på lune steder enkelte steder i landet, men sortene som eksisterer per i dag er for varmekrevende til at de kan dyrkes i stort omfang her til lands.

Blomstene til frukttrær er ofte avhengige av insekter for pollinering, men det finnes selvpollinerte sorter av flere typer frukttrær. Et eksempel er plomme, der mange sorter er avhengige av pollen fra et annet tre for å sette frukt, mens andre kan pollinere seg selv (blant annet plommesortene Opal og Victoria som er utbredte i Norge). Flere av nøttene vi spiser vokser på vindpollinerte trær, for eksempel hasselnøtter og valnøtter.

Frukt i botanisk forstand

I botanikken har ordet «frukt» en annen betydning enn i dagligtale, og betyr strukturen rundt frøene til blomsterplantene. Blomsterplanter kalles også dekkfrøede planter, som henspiller på at det er en struktur rundt frøet. Til sammenlikning har vi nakenfrøede planter, for eksempel bartrær. Kongler regnes ikke som frukt.

Alle dekkfrøede trær har derfor frukt i botanisk forstand, selv om de er harde og ikke kalles frukt i dagligtale. Nøtter, som for eksempel hasselnøtt og valnøtt, regnes som frukt i botanikken. Det finnes en rekke ulike frukttyper. Plomme og kirsebær er steinfrukt, mens eple og pære kalles hjelpefrukt eller falsk frukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Beatrice Helgheim

Jeg kan ikke så mye om pollinering og er usikker på om det eksisterer arter som dyrkes som frukttrær som er rent vindpollinerte. Formuleringen "ofte i stor grad avhengig av insekter for pollinering" er jeg derfor usikker på, men det gjelder jo i alle fall de norske frukttrærne.

svarte Jorun Nyléhn

Frukttrær som eple, pære, plomme og kirsebær er insektpollinerte. Men nøtter regnes også som frukt i botanisk forstand, og for eksempel hasselnøtter og valnøtter vokser på vindpollinerte trær. Valnøtter foretrekker varmere klima enn vårt. Hassel vokser i Norge, i relativt varme strøk, men jeg er ikke kjent med at det dyrkes her til lands. Jeg la inn en setning om vindpollinering, hassel og valnøtt for å presisere. Takk for innspill!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg