Faktaboks

Norskerenna

engelsk Norwegian trench

Norskerenna
Norskerennas topografi. Dybdekonturer for hver 200 meter.
malagabay.wordpress.com.
Olje- og trålvirksomhet i den norske sektoren av Nordsjøen. av renna.
Kart som viser olje- og trålvirksomhet i den norske sektoren av Nordsjøen. Norskerenna er et viktig område for fiskeriene, unntatt i den innerste, dypeste delen av renna.
Av .

Norskerenna er en undersjøisk fordypning, opptil 100 kilometer bred, som følger kystlinjen fra utløpet av Oslofjorden til Stad. Dybden er opptil 700 meter utenfor Arendal, 250–300 meter utenfor Rogaland og så øker dypet til 300–400 meter lengre nordover før renna munner ut i dyphavet vest for Stad.

Norskerenna ligner på en stor undersjøisk fjord, og den ble dannet ved iserosjon (se Skagerrakbreen). Under den nestsiste istida fløt store brestrømmer fra Norge og Sverige sammen og ble en mektig brestrøm som grov ut dypet i renna utenfor Arendal.

Norskerenna åpner for havstrømmer i dypet som frakter salt og næringsrikt vann fra Atlanterhavet inn i Skagerrak. Dette bidrar til gode livsbetingelser for ulike organismer på bunnen av Norskerenna. Blant annet er det gjort funn av den sjeldne bambuskorallen Isidella lofotensis. Havbunnen i Norskerenna er lite undersøkt for koraller og andre dyr som kan leve lenge. Livet der er utsatt for menneskelig påvirkning som oljeboring og trålfiske.

Det kan forekomme svake jordskjelv langs renna. For oljevirksomheten i Nordsjøen er renna en utfordring når rørledninger skal legges over renna og ut til oljeplattformene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lene Buhl-Mortensen, Steinunn Hilma Olafsdottir, Pål Buhl-Mortensen, Julian M. Burgos og Stefan Aki Ragnarsson (2015). «Distribution of nine cold-water coral species (Scleractinia and Gorgonacea) in the cold temperate North Atlantic: effects of bathymetry and hydrography». Hydrobiologia (2015) 759: sidene 39–61

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg