Hurrungane er det vestligste og villeste tindeområdet i Jotunheimen. Fjellrekken ligger i Årdal og Luster kommuner, Sogn og Fjordane.

Hurrungane ligger mellom den trange Utladalen i øst, Bergsdalen i nord og dens sidedal Berdalen i vest. Hurrungane utgjør et alpint fjellandskap som er bygd opp av hard gabbro, sterkt oppskåret av iserosjon. Restene av den gamle bergoverflaten, peneplan, står igjen som skarpe tinder med smale band og egger imellom. Berggrunnen tilhører Den skandinaviske fjellkjeden.

Fra Utladalen fører en rekke daler inn i fjellområdet: Fra sør kommer Gravdalen, Stølsmaradalen, Midtmaradalen, Maradalen og Jervvassdalen. Fra Bergsdalen/Berdalen fører fra sør Ringsdalen, Skagastølsdalen og Helgedalen inn i Hurrungane.

Skagastøls- og Styggedalstindanes forrevne rygg i nordøstre del av området utgjør Hurrunganes høyeste og mektigste parti. Den dominerende tinden er Store Skagastølstind, Storen, på 2405 meter over havet. Storen er Norges tredje høyeste fjelltopp. Andre høye topper i denne fjellryggen i nordøst er Store Styggedalstind på 2387 meter over havet, Gjertvasstind (2351 moh.) og Sentrale Skagastølstind (2348 moh.). Disse er henholdsvis nr. 4, 10 og 11 på listen over landets høyeste topper. Lengst sørvest i Hurrungane er Store Austanbotntind, som er en ruvende topp på 2204 meter over havet. I nordvest ligger Store Dyrehaugstind (2147 moh.) og lengst vest Soleibotntindane (2083 moh.). Det er i alt 19 topper over 2000 meter i Hurrungane og 13 over 2100 m. Hurrungane inngår i Jotunheimen nasjonalpark.

På Skagastølsbandet ved foten av Storen har Den Norske Turistforening hatt en steinbu gjennom mange år, og i 1938 fikk Norsk Tindeklub sin egen hytte, Skagadalshytta, ved bredden av det Nedre Skagastølstjernet. Skagadalshytta ligger nesten 1000 m over Turtagrø; 1350 moh.

William Cecil Slingsbys førstebestigning av Storen i 1876 markerte starten for norsk klatresport, og Hurrungane er blitt et av Norges mest populære områder for fjellklatring.

Navnet kommer visstnok av hurre, 'dundre', sikter til larm i fjellet.

  • Arne Larsen: Storen. historien om menneskene og klatringen på Store Skagastølstind i Jotunheimen. Fri Flyt 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.