Simón Bolívar

Faktaboks

Simón Bolívar
Simón José Antonio Bolívar
Uttale
bolˈívar
Født
24. juli 1783
Død
17. desember 1830

Simón Bolívar. Maleri fra 1829.

.
Lisens: fri

Simón Bolívar var en søramerikansk politiker og militær leder, anses av mange som en frihetshelt. Bolívar ledet frigjøringskampen i flere sør-amerikanske land mot de spanske koloniherrene på starten av 1800-tallet og jobbet for en sør-amerikansk union.

Han er senere blitt trukket fram som et ideal for sør-amerikanske ledere som ønsker mer uavhengighet fra USA. Avdøde Hugo Chávez, som var president i Venezuela fra 1999 til 2013, kalte endog sitt politiske prosjekt for den bolivarianske revolusjonen.

Simón Bolívars slekt stammet fra de baskiske provinser og utvandret til Sør-Amerika på 1500-tallet.

Han ble i ungdommen påvirket av frihetsidealene fra den franske revolusjonen i 1789. Han sluttet seg til en gruppe i det østlige Ny-Granada som i 1810 reiste seg mot det spanske herredømme og dannet den første lokalt valgte regjering i det spanske Amerika. I 1811 ble Venezuela erklært uavhengig.

Året etter ble opprøret slått ned, og Bolívar måtte flykte. Kampen ble imidlertid snart gjenopptatt, og en langvarig frihetskrig under Bolívars ledelse fulgte.

1819 ble Bolívar valgt til president i Venezuela. Han hadde deltatt i en tidligere fase av uavhengighetskampen også i det vestlige Ny-Granada, og etter en avgjørende seier over spanierne sommeren 1819 ble det meste av det gamle Ny-Granada til republikken Gran Colombia, med Bolívar som president.

1822 befridde han det nåværende Ecuador, som ble innlemmet i Stor-Colombia. Også i Peru grep Bolívar avgjørende inn i frihetskampene, og 1824 ble spaniernes herredømme i Sør-Amerika brakt til ende ved hans og general Sucres seire.

Bolívar organiserte regjeringen i Øvre Peru, som etter ham ble kalt Bolivia. En kort tid var han president også i Peru.

1826 sammenkalte Bolívar en søramerikansk kongress til Panamá. Hans store plan var å danne en union for hele Sør-Amerika, men bare et forsvarsforbund ble inngått.

Som president styrte Bolívar eneveldig og dermed også i strid med de liberale idealene han hadde forfektet under frigjøringskampen. Peru og Bolivia avsatte ham 1827, og i 1830 måtte han gå av som president i Gran Colombia. Han døde kort etter.

Hans utvalgte skrifter er utkommet i engelsk oversettelse, Selected Writings (2 bd., 1951).

Kommentarer (1)

skrev David Olsen

Det kunne gjerne bli skrevet mer om hans liv og politiske virke, om hans ekteskap og senere kjærester, og om hans sykdom og død.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg