kokabusk

Kokabusk med frukter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kokabusk, kokaplante, art i familien Erythroxylaceae. Kokabusken har gulhvite blomster, ordnet i knipper, og rød steinfrukt. Det læraktige, ovale eller lansettformede bladet har karakteristiske buelinjer om midtnerven. Kokabusken stammer fra Sør-Amerika. Den dyrkes først og fremst på østskråningen av Andes, i Bolivia, Colombia og Peru, men er også innført til Sørøst-Asia.

Faktaboks

Etymologi
av spansk coca, fra sør-amerikansk aymara-språk
Også kjent som

Erythroxylum coca

Kokabusken er blant de eldste amerikanske kulturplantene. Arkeologiske funn fra 3000 før vår tidsregning vitner om tygging av kokablad. Siden da har den sør-amerikanske urbefolkningen brukt koka på grunn av blant annet den smertelindrende og stimulerende effekten. Den skyldes at bladene inneholder kokain og mer enn 20 andre alkaloider. Dessuten er kokabladene rike på mineraler og vitaminer.

I den vestlige verden har synet på kokabusken variert. På midten av 1500-tallet ble den fordømt fordi den var nært knyttet til indiansk religion. I 1865 markedsførte italieneren Angelo Mariani en vin blandet med kokaekstrakt, noe som fikk pave Leo 13 til å prise ham som en velgjører for menneskeheten. I 1886 ble leskedrikken Coca-Cola oppfunnet, den inneholdt til å begynne med kokaekstrakt. Omtrent samtidig benyttet blant annet Sigmund Freud koka i medisinsk behandling.

Tradisjonell bruk

Kokabusken er i dag lovlig å dyrke blant annet i Bolivia, Peru, Chile og deler av Argentina, fordi det har blitt brukt i religiøse seremonier og tradisjonell medisin i andinske kulturer, samt til å dempe sultfølelse og gi økt utholdenhet. Tradisjonell bruk innebærer å legge tilsvarende 1 spiseskje med kokablader mellom kinnet og tennene slik at de formes til en kul innenfor kinnet. Så tygger en seg langsomt igjennom i løpet av et par timer.

Rusen tygging av kokablader gir kan sammenlignes med den en får av kaffe, men den tar lengre tid å oppnå. Å drikke te brygget på kokablader gir noe av samme effekten, og skal i tillegg hjelpe mot høydesyke.

Det blir imidlertid dyrket mye mer koka-blader enn det som brukes i tradisjonell form. Myndighetene i land som Peru og Bolivia har derfor med hjelp av, og etter påtrykk fra, USA, forsøkt å begrense dyrking av kokabusker til framstilling av konsentrert kokain.

Dette gjøres ved hjelp av insentiver til å dyrke andre plante- og nyttevekster, men ofte ved utslettelse av hele plantasjer i form av nedsprøyting eller brenning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg