Musikk i Colombia

Musikklivet i Colombia er typisk latinamerikansk, med røtter fra urfolk, afrikanere som ble bragt dit som slaver, og fra de europeiske kolonimaktene. Kunstmusikken i landet følger også en typisk utvikling fra assimilering og misjonsvirksomhet via en senere nasjonal dreining til dagens moderne internasjonale stiler.

Folke- og populærmusikken

Folke- og populærmusikken varierer innenfor de ulike regioner. Langs atlanterhavskysten er påvirkningen fra den karibiske musikken sterk. Europeiske innflytelser er særlig framtredende i spanske stiltrekk, men det er også engelske og franske. Her finnes også lokale afrikansk-amerikanske tradisjoner blant etterkommere etter rømte slaver. Langs stillehavskysten dominerer musikk som kombinerer spanske og afrikanske røtter. I Andesfjellene har møtet mellom spansk og uramerikansk kultur satt sitt preg på musikken. Flere urfolksamfunn opprettholder sine egne tradisjoner. Llanos, slettelandet i øst, og Amazonas-regionen i sør har folkemusikktradisjoner med spanske og uramerikanske røtter i ulike kombinasjoner. Sett under ett er columbias musikkliv typisk latinamerikansk.

Popsangeren Shakira er fra Colombia.

Kunstmusikk

I tillegg til økonomisk vinning og internasjonal makt, var misjonsvirksomhet en av motivasjonene for den spanske koloniseringen av Colombia. I dette arbeidet hadde kirkemusikken en sentral plass, og skriftlige kilder fra kolonitiden, blant annet ved Santa Fe-katedralen i Bogotá, viser at opplæringen av urbefolkningen i europeisk kirkemusikk begynte allerede på 1500-tallet. Den betydeligste søramerikanske komponisten på 1500-tallet, Fernández Hidalgo (1547–1623), var kapellmester ved katedralen i 1585–1587 og komponerte en rekke større verker der. På 1800-tallet utviklet det seg et bredere offentlig musikkliv, som omfattet opera og symfonisk musikk, samtidig som den kirkemusikalske aktiviteten ble svekket. Det nasjonale musikkonservatoriet ble opprettet 1910.

Etter en nasjonal orientering blant komponistene i cirka 1900 fulgte en mer eklektisk tendens. Senere har colombianske komponister, blant annet Luis Antonio Escobar (1925–1993) og Luis Antonio Athehortúa, brukt nasjonale elementer innenfor ulike moderne stilarter. I dag omfatter musikklivet profesjonelle symfoniorkestre og kammerensembler, kor og blåseorkestre, mindre konservatorier og musikkskoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg