Vallenato
Vallenato er en populær tradisjon fra det karibiske kystområdet. Tradisjonell vallenato med gruppa Los Muhcacos Vallenatos i Cali, 2017.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Shakira
Sangeren Shakira er Colombias mest berømte artist internasjonalt, som blant annet stod bak den offisielle sangen for fotball-VM i 2010. Shakira er også Goodwill-ambassadør for FNs barneorganisasjon UNICEF.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Musikklivet i Colombia er typisk latinamerikansk, med røtter fra urfolkenes musikk, afrikansk musikk som ble bragt dit med slavene, og fra de spanske kolonistenes musikk. Som i flere andre latinamerikanske land kan det være vanskelig å sette et klart skille mellom folkemusikk og populærmusikk fordi tradisjonelle musikkstiler som cumbia, og til dels vallenato, har utviklet moderne, kommersielle former. Kunstmusikken i Colombia har fulgt en historisk utvikling fra assimilering og misjonsvirksomhet via en senere nasjonal dreining til dagens moderne internasjonale uttrykk.

Folkemusikk

Colombia har en rik og variert folkemusikk med mange regionale stilarter. I Andesområdet er folkemusikken preget av urfolkenes kultur, og langs kysten mot Det karibiske hav er påvirkningen fra ulike karibiske stilarter sterk.

Cumbia er en dans og musikkform som oppsto i området ved den karibiske kysten tidlig på 1900-tallet. Cumbia spredte seg fra 1940-tallet til store deler av Latinamerika og ble i mange land den dominerende populære dansesjangeren. Det rytmiske grunnlaget er afrikansk, men i sang, instrumenter og dansestil merkes innflytelse fra urfolkenes og de spanske kolonistenes kultur. Blant de eldre instrumentene er tromme (caja), maracas, skrapeinstrumentet guacharaca og fløyter (gaita). I moderne cumbia brukes også bandinstrumenter og blåsere, noe som gir et lydbilde som minner om salsa.

Vallenato er en annen folkemusikksjanger fra det karibiske området, med røtter tilbake til 1800-tallet. Musikken blir tradisjonelt framført på et lite diatonisk trekkspill, akkompagnert av guacharaca, tromme, gitar og maracas. Også i denne sjangeren har det utviklet seg populære moderne varianter. Vallenato er oppført på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.

Kunstmusikk

I tillegg til økonomisk vinning og internasjonal makt, var misjonsvirksomhet en av motivasjonene for den spanske koloniseringen av Colombia. I dette arbeidet hadde kirkemusikken en sentral plass, og skriftlige kilder fra kolonitiden, blant annet ved Santa Fe-katedralen i Bogotá, viser at opplæringen av urbefolkningen i europeisk kirkemusikk begynte allerede på 1500-tallet. Den betydeligste søramerikanske komponisten på 1500-tallet, Fernández Hidalgo (1547–1623), var kapellmester ved katedralen i 1585–1587 og komponerte en rekke større verk der. På 1800-tallet utviklet det seg et bredere offentlig musikkliv, som omfattet opera og symfonisk musikk, samtidig som den kirkemusikalske aktiviteten ble svekket. Det nasjonale musikkonservatoriet ble opprettet 1910.

Etter en nasjonal orientering blant komponistene fram til omkring 1900 fulgte en mer eklektisk tendens. Senere har colombianske komponister, blant annet Luis Antonio Escobar (1925–1993) og Luis Antonio Athehortúa, brukt nasjonale elementer innenfor ulike moderne stilarter. I dag omfatter musikklivet profesjonelle symfoniorkestre og kammerensembler, kor og blåseorkestre, mindre konservatorier og musikkskoler.

Populærmusikk

Ved siden av populærmusikkversjoner av cumbia og vallenato er sjangre som salsa, rock, hiphop og pop populære. En kjent popartist fra Colombia er sangeren Shakira.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg