Barranquilla

Barranquilla, Colombia
.
Karnevalet i Barranquilla er et av verdens største folkefester og står oppført på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Artikkelstart

Barranquilla er en by i nordvestlige Colombia, ved elven Magdalena, 24 kilometer fra utløpet i Det karibiske hav. Byen er hovedstad i provinsen Atlántico og har 1 274 250 innbyggere (DANE, 2020).

Faktaboks

Uttale
-kˈija

Barranquilla er en moderne by med store parker. Byen er særlig kjent for karnevalet som starter lørdag før askeonsdag og strekker seg over fire dager hvert år. Karnevalet regnes som verdens nest største, bare overgått av Rio de Janeiro.

Barranquilla er endepunkt for en gassrørledning fra naturgassfeltene i den nordlige delen av Colombia, og har stor utførsel av kaffe, bomull og petroleum. Turisme og finans er også viktige næringer.

Historie

Barranquilla ble grunnlagt i 1629, men forble relativt ubetydelig fram til 1900-tallet. Byen opplevde sterk vekst etter at store oppmudringsarbeider i 1930-årene gjorde elvemunningen farbar for skip på opptil 10 000 tonn. Under og etter verdenskrigene skjøt befolkningsveksten fart med innvandring fra Europa, Midtøsten og Asia, noe som resulterte i en noe kaotisk byplanlegging. Nesten all arkitektur er fra 1900-tallet.

Etter 1960 mistet Barranquilla mye av sin betydning som havneby til Buenaventura på stillehavskysten. Barranquilla utviklet seg imidlertid til et industrisenter med produksjon av tekstiler, foredling av matvarer og petrokjemisk industri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg