Ivan Duque

Ivan Duque er president i Colombia. Her taler han til FNs generalforsamling i New York.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Iván Duque Márquez er en colombiansk politiker som siden 2018 er Colombias president for perioden frem til 2022.

I en alder av 42 ble Duque den yngste valgte president i Colombias historie. Han har vært fremtredende blant annet for sitt kritiske standpunkt til fredsavtalen mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen som ble undertegnet i 2016.

Bakgrunn

Iván Duque er utdannet jurist og bedriftsøkonom i Colombia og USA. Han er sønn av den kjente politikeren, tidligere ministeren og guvernøren i regionen Antioquia, Iván Duque Escobar. Duque har arbeidserfaring fra offentlig sektor og Den interamerikanske utviklingsbanken, der han jobbet som rådgiver, spesielt med kulturnæringen.

Politisk karriere

Duques politiske karriere startet i 2014 da han sto på valglisten til Centro Democrático, ledet av tidligere president og daværende senator Álvaro Uribe. Han ble valgt inn i senatet for perioden 2014–2017, og i 2018 vant han det interne partivalget til presidentkandidat. Duques raske politiske karriere skyldes i høy grad politisk støtte fra tidligere president Uribe, som fortsatt anses som den mest populære politikeren i dagens Colombia. Duques relativ unge alder og velgernes usikkerhet forbundet med andre politiske alternativer, bidro også til hans seier ved presidentvalget.

Politiske prioriteringer

President Duques politiske agenda legger stor vekt på landets økonomiske utvikling. En rekke tiltak har blitt fremmet for å legge til rette for økt sysselsetning og private investeringer, blant annet skattereduksjon. Sikkerhetsspørsmål er også et prioritert felt, i form av kampen mot kriminalitet og narkotika, men også bekjempelse av trusler og drap av lokale sosiale ledere.

Duques kritikk av fredsavtalen med FARC kom til uttrykk da han påklagde seks artikler i loven som regulerer spesialdomstolen for overgrep begått under borgerkrigen (JEP). Dette skapte polarisering i kongressen i mai 2019 og ble sendt videre til grunnlovsdomstolen, som ikke fant president Duques motforslag gyldig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg