demobilisering

Artikkelstart

Demobilisering er i vid forstand det å føre samfunnet tilbake fra krigstilstand til fredsforhold. Det omfatter å sette en mobilisert krigsstyrke på fredsfot, hjemsendelse av militært personell og så videre. Omstillingen tar sikte på omlegging av produksjonen fra krigs- til fredsproduksjon, og å skaffe plass i arbeidslivet for de demobiliserte soldatene.

Faktaboks

Uttale
dˈemobilisering
Etymologi
av fransk

Demobilisering kan være svært krevende, av flere grunner. For det første kan det, som for eksempel etter første verdenskrig og andre verdenskrig, være mange millioner soldater som skal sluses inn i sivilsamfunnet igjen, gjerne over relativt kort tid. For det andre kan den plassen soldatene hadde i sivilsamfunnet før de mobilisert, både privat og i arbeidslivet, ha blitt overtatt av andre. For det tredje kan mange av veteranene ha ulike helseplager, av både psykisk og fysisk art. Disse problemene kan forsterkes om den krigen veteranene kommer hjem fra, har vært omstridt hjemme, som for eksempel Vietnamkrigen. Dessuten kan demobilisering av deler av styrken skape forventninger i andre deler av styrken om at også de skal demobiliseres, og dermed vanskeliggjøre fortsatt beredskap og rekruttering.

Det finnes gode skjønnlitterære skildringer av demobiliserte soldater, som for eksempel Erich Maria Remarques Tre kamerater (1937), som handler om veteraner etter første verdenskrig, og Tim O'Briens The Things They Carried (1990) om veteraner og tilpasningsproblemer etter Vietnamkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg