Strafferett brukes om rettsreglene som gjelder for lovbrudd og om den delen av rettsvitenskapen som behandler dette emnet.

I straffeloven og i strafferettsvitenskapen skiller man gjerne mellom strafferettens alminnelige del, som handler om rettsregler som er felles for alle straffbare handlinger, og den spesielle delen, som behandler de enkelte lovbruddene.

Straffelovens generelle del har kapitler om lovens virkeområde, legaldefinisjoner, vilkår for straffeansvar og om straffereaksjonene. Den spesielle delen handler om de konkrete straffbare handlingene.

I tillegg til straffelovens bestemmelser er det en rekke andre lover som har straffetrussel ved overtredelse. Dette inngår da også i terminologien strafferett, men omtales gjerne som spesiallovgivning. Vegtrafikkloven og tolloven er eksempler på dette.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Rune Prytz Skarheim

Hei
Jeg savner definisjon på økonomisk vold og økonomisk overgrep
Mvh
Rune P Skarheim

svarte John Christian Elden

Jeg er redd det ikke finnes noen definisjoner på det, og er litt usikker på hva du sikter til

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg