Dag Nylander

Faktaboks

Dag Nylander
Født
24. mars 1969, Oslo
Den norske diplomaten Dag Nylander ledet fredsprosessen mellom FARC-geriljaen og Colombias regjering. Her viser FARC-kommandant Iván Márquez (egentlig Luciano Marín Arango) V-tegnet ved signeringen av fredsavtalen i Havanna 24. august 2016. Til høyre for Márquez, Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez og sjefsforhandler for Colombias regjering Humberto de la Calle.
Av /AFP.

Artikkelstart

Dag Halvor Nylander er en norsk diplomat. Han er cand.jur. og har vært tilknyttet utenrikstjenesten siden 1997. Han har tjenestegjort ved ambassaden i Buenos Aires og ved FN-delegasjonen i New York. Han var chargé d'affaires i Bogotá i 2006–2008.

Nylander har vært engasjert i fredsprosessen i Colombia siden 2010 og er kjent for sin rolle som fredsmekler mellom skiftende colombianske regjeringer og de colombianske geriljagruppene FARC-EP og ELN. Mye av det arbeidet han gjorde som chargé d'affaires i Bogotá i 2006-2008 la mye av grunnlaget for at denne prosessen oppsto. Fredsprosessen ledet til en fredsavtale mellom FARC og de colombianske myndighetene, en avtale som president Juan Manuel Santos ble tildelt Nobels fredspris for i 2016.

Dag Nylander ble i 2017 utpekt til personlig representant for FNs generalsekretær i grensestriden mellom Guyana og Venezuela.

Siden 2019 har Dag Nylander også vært engasjert i forhandlingene mellom myndighetene og opposisjonen i Venezuela i et forsøk på å komme fram til en politisk løsning på konflikten i landet.

Dag Nylander tiltrådte som direktør for NOREF (Norsk senter for internasjonal konfliktløsning) i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg