FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Colombias væpnede revolusjonære styrker) er en geriljaorganisasjon i Colombia som var aktiv fra 1960-tallet og frem til 2017, da den demobiliserte som følge av en fredsavtale med Colombias regjering.

FARC ble grunnlagt i midten av 1960-årene, og var opprinnelig den militære delen av landets Moskva-kommunistiske parti. FARC var ved fredsslutningen Colombias eldste, største og mest militante geriljaorganisasjon. Den hadde på 2000-tallet rundt 17 000 menn og kvinner under våpen, og kontrollerte opp mot 40 prosent av landets territorium. Organisasjonen var også sterkt involvert i produksjon og eksport av kokain, og var klassifisert av USA og EU som en terroristorganisasjon.

På 2000-tallet kjørte Colombias daværende president Alvaro Uribe, med bistand fra USA, en militant linje mot FARC, men selv om antall drap og bortføringer ble betydelig redusert, holdt FARC i 2008 fortsatt rundt 1700 politikere, politifolk, regjeringssoldater og utlendinger som gisler på sine baser i jungelen.

Etterfølgeren Juan Manuel Santos innledet fredssamtaler med FARC, tilrettelagt av først og fremst Norge og Cuba, med den norske diplomaten Dag Nylander som sentral fredsmekler. Samtalene ledet frem til en fredsavtale signert i november 2016, og i juni 2017 opphørte FARC offisielt som geriljaorganisasjon. FARC har siden gått inn i politikken som politisk parti under samme akronym, med med betydningen Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (Felles alternative revolusjonære styrker), som er representert i den kolombianske kongressen.

Flere tusen FARC-soldater har imidlertid nektet å legge ned våpnene, og deler av geriljaorganisasjonen er dermed fremdeles aktiv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.