Cali

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Cali er en by i Colombia på begge sider av elven Cali, 1030 meter over havet. Byen har 2 471 474 innbyggere og er landets tredje største, etter Bogotá og Medellín (DANE, 2018). Cali er hovedstad i fylket Valle de Cauca og sentrum for de rike jordbruksdistriktene i Caucadalen.

Faktaboks

Uttale
cˈali
Også kjent som

Santiago de Cali

Jordbruksprodukter som sukker, kaffe, bomull, ris, soyabønner og slaktekveg samles og bearbeides i Cali. Industrien er mangesidig, med produksjon av papir, legemidler, kjemikalier, petroleumsprodukter og tekstiler.

Historie

Byen ble grunnlagt av conquistadoren Sebastián de Belalcázar i 1536. Til tross for tidlig grunnleggelse lå Cali lenge isolert fra omverden, avskåret fra Stillehavet og verdensmarkedet. Byen opplevde først sterk vekst etter byggingen av jernbane til Buenaventura i 1914. Også Panamakanalen, som åpnet samme år, la grunnlag for å etablere Cali som et kommersielt senter i Caucadalen. I 1912 hadde Cali 27 000 innbyggere; i 1918 hadde innbyggertallet vokst til 45 000.

Industrien fortsatte å vokse fram til 1960-tallet. Fra 1970-tallet av vokste byens illegale økonomi, og på 1990-tallet hadde Calikartellet kontroll over mesteparten av verdens kokainhandel. Kartellets ledere ble arrestert i 1995. Samtidig gikk Cali – og landet for øvrig – inn i en periode med økonomisk resesjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg