Gabriel García Márquez

Faktaboks

Gabriel García Márquez

Gabriel José de la Concordia García Márquez

Uttale
garsˈia mˈarkes
Født
6. mars 1927, Aracataca, Colombia
Død
17. april 2014, Mexico City, Mexico

Gabriel García Márquez

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gabriel García Márquez var en colombiansk forfatter. Hans roman Hundre års ensomhet, utgitt i 1967, er blitt betegnet som et litterært mesterverk, og som den betydeligste spansk-amerikanske roman etter andre verdenskrig. García Márquez fikk Nobelprisen i litteratur i 1982.

Forfatterskap

Márquez debuterte i 1955 med romanen La hojarasca, hvor handlingen er lagt til en imaginær landsby et sted i Latin-Amerika, Macondo. I 1961 kom Ingen skriver til obersten (originaltittel: El coronel no tiene quien le escriba, norsk oversettelse 1980), en historie om en pensjonert oberst som venter på en pensjon som aldri kommer. Året etter kom en samling fortellinger, Los funerales de la Mamá Grande (Store mors begravelser) og en roman, La mala hora (Den onde timen).

Disse verkene må regnes som forstudier til romanen Hundre års ensomhet fra 1967(originaltittel: Cien años de soledad, norsk oversettelse 1970), som er en storstilet saga over slekten Buendía, fra grunnleggelsen til tilintetgjørelsen av landsbyen Macondo. Boken er både realistisk og fantastisk, og preget av menneskelighet og humor. I tillegg kommer et frodig språk og en besettende fortellerstil.

En ny samling fortellinger kom i 1972, Den utrolige og sørgelige historien om den troskyldige Eréndira og hennes hjerteløse bestemor (originaltittel: La increíble y triste historia de la cándida Eréndira y su abuela desalmada, norsk oversettelse fra 1979). Den ble filmatisert i 1983 av Ruy Guerra.

I 1975 utkom García Márquez' lenge ventede roman Patriarkens høst (originaltittel: El otoño del patriarca, norsk oversettelse fra 1977). Boken gir et portrett av en maktsyk og ensom latinamerikansk diktator, der makabre scener er skildret med grotesk humor.

Romanen Beretningen om et varslet mord (originaltittel: Crónica de una muerte anunciada, 1981, norsk oversettelse samme år, filmatisert i 1987 av Francesco Rosi) forteller i journalistisk stil en historie om kjærlighet og hevn basert på en virkelig hendelse.

Kjærlighet i koleraens tid (originaltittel: El amor en los tiempos del cólera, 1985, norsk oversettelse 1986) er en romantisk beretning, med en humoristisk undertone, om fullbyrdelsen av en 50 år gammel kjærlighet i 1800-tallets Colombia.

Dramatikk

I 1988 debuterte García Márquez som dramatiker, med skuespillet Diatriba de amor contra un hombre sentado. I 1989 kom romanen Generalen i sin labyrint (Originaltittel: El general en su laberinto, norsk oversettelse samme år), i 1992 Tolv vandrehistorier (Originaltittel: Doce cuentos peregrinos, norsk oversettelse samme år) og i 1994 Om Amor og andre demoner (Orginaltittel: Del amor y otros demonios).

Journalistikk

García Márquez var også kjent for sine journalistiske reportasjer, hvorav flere er utgitt i bokform. I 1996 vendte han tilbake til denne sjangeren med Noticia de un secuestro (Kidnappet), en rekonstruksjon av et gisseldrama der ni journalister ble holdt fanget av narkotikakongen Pablo Escobar. I 2003 kom hans selvbiografi Leve, for å fortelle (Originaltittel: Vivir para contarla, norsk oversettelse fra 2003) og i 2004 romanen Alle mine triste horer (Originaltittel:Memorias de mis putas tristes, norsk oversettelse fra 2005).

I 2018 kom Århundrets skandale (Originaltittel: El escandalo del siglo, norsk oversettelse fra 2022), en samling av utvalgte tekster fra aviser og tidsskrifter publisert mellom 1950 og 1984.

García Márquez sa selv sent i livet at han ikke ville blir husket for Hundre års ensomhet, eller for Nobelprisen, men for det han skrev i avisen «Jeg ble født journalist...det flyter i årene mine».

Utmerkelser

Et utvalg verker

 • La hojarasca, 1955
 • El coronel no tiene quien le escriba (1961). Norsk utgave: Ingen skriver til obersten
 • Los funerales de la Mamá Grande (1962)
 • La mala hora, (1962)
 • Cien años de soledad (1967). Norsk utgave (1970) Hundre års ensomhet, oversatt av Kjell Risvik
 • La increíble y triste historia de la cándida Eréndira y su abuela desalmada (1972). Norsk utgave: Den utrolige og sørgelige historien om den troskyldige Eréndira og hennes hjerteløse bestemor
 • El otoño del patriarca (1975) Norsk utgave: Patriarkens høst
 • Crónica de una muerte anunciada (1981). Norsk utgave: Beretningen om et varslet mord
 • El amor en los tiempos del cólera (1985). Norsk utgave (1986) Kjærlighet i koleraens tid, oversatt av Kjell Risvik
 • Diatriba de amor contra un hombre sentado (1988)
 • El general en su laberinto (1989). Norsk utgave: Generalen i sin labyrint
 • Doce cuentos peregrinos (1992). Norsk utgave: Tolv vandrehistorier
 • De amor y otros demonios (1994). Norsk utgave: Amor og andre demoner
 • Vivir para contarla (2003). Norsk utgave: Leve, for å fortelle
 • Memorias de mis putas tristes (2004). Norsk utgave: Alle mine triste horer
 • El escándalo del siglo (2018). Norsk utgave: Århundrets skandale

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Martin, Gerald: Gabriel García Márquez: A life, 2008
 • McMurray, George R., red.: Critical essays on Gabriel García Márquez, 1987
 • Williams, Raymond L.: Gabriel García Márquez, 1984

Kommentarer (2)

skrev Tobias Knutsen

Vet du om han har utdannelse og om det står noen plass?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Tobias. Takk for relevant spørsmål. Det kunne godt stått noe om at han begynte å studere jus, men hoppet av studiene for å satse på journalistikken og skrivingen. Vi har ikke noen fagansvarlig for Colombias litteratur akkurat nå, men jeg kan peke deg i riktig retning. Engelsk Wikipedia skriver hvilke skoler han gikk på. https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg