Richters skala

Richterskalaen er en skala for å karakterisere styrken av et jordskjelv. Den benytter en størrelse kalt den lokale magnituden som betegnes med ML og er definert ved: 10ML=A, der A er det største utslag i mikrometer målt på en Wood-Anderson-seismograf plassert 100 km fra jordskjelvets episenter. Dette betyr at utslaget på seismografen blir ti ganger større når den lokale magnituden øker med en. Det svarer til at den energien som utløses ved jordskjelvet, blir omtrent 30 ganger større.

Faktaboks

uttale:
rˈikjtərs –

Null på Richterskalaen betyr at utslaget på seismometeret er en mikrometer. Det er ingen teoretisk øvre grense for den lokale magnituden. Målinger har vist at på jorda har det i moderne tid vært jordskjelv med verdier av ML opp mot 9. En kan normalt føle jordskjelv over styrke 2.

Skalaen ble innført i 1935 av den amerikanske seismologen Charles Francis Richter, men ble utover i 1970-årene erstattet av andre beregningsmåter i vitenskapelig sammenheng siden det var upraktisk å bruke en skala knyttet til en bestemt type seismograf. Hvordan de største jordskjelvsvingningene avtar med avstanden fra jordskjelvets episenter avhenger dessuten av egenskapene til jordskorpen i det aktuelle området.

Beskrivelse

Richters skala er knyttet til utløst energi i skjelvets sentrum. Den modifiserte Mercalli-skalaen (som er en av flere lignende skalaer) brukes til å beskrive virkningen på et gitt sted, på en skala fra I til XII.

Richtertall Virkning nær episenter Intensitet (Mercalli) Anslått antall skjelv per år
<2,0 Vanligvis ikke følbart < II >1 million
2,0–2,9 Marginalt følbart I–III >300 000
3,0–3,9 Merkes av noen III–V 49 000
4,0–4,9 Merkes av de fleste IV–VI 6200
5,0–5,9 Ødeleggende rystelser VI–VIII 800
6,0–6,9 Ødeleggelser med dødsofre VII–IX 108
7,0–7,9 Kraftige skjelv, omfattende skader IX–XI 18
≥ 8,0 Store skjelv, katastrofale skader X–XII 1–1,5

Historikk

Richter beregnet størrelsen (styrken) på skjelv i California ved bruk av avstanden til jordskjelvet og størrelsen på utslaget (amplituden) på seismografen. Siden har den blitt erstattet av andre skalaer som bedre håndterer jordskjelv globalt, spesielt moment-magnitudeskalaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg