Folketallet i Colombia er 43,9 mill. (2007), årlig befolkningstilvekst 1,4 % og middellevealder 75,9 år for kvinner, 68,1 år for menn.

Den etniske sammensetning preges av at de opprinnelige indianerne, spanjolene og deres afrikanske slaver etter hvert er blitt så blandet med hverandre at det nesten er umulig å anslå størrelsen på hver gruppe. Uten tvil er imidlertid flertallet av befolkningen enten blanding av hvite og indianere (mestiser) eller blanding av hvite og svarte. Disse to hovedgruppene ble i 2000 anslått til å utgjøre henholdsvis ca. 58 % og 14 % av befolkningen. Ca. 20 % regnes som hvite og 4 % som svarte. Det finnes ca. 400 indianerstammer, men rene indianere utgjør bare 1 % av befolkningen. Ca. 1/4 av indianerbefolkningen lever i beskyttede områder, resguardos.

Landet har en befolkningstetthet på ca. 40 personer per km2. De fleste bor i den overveiende fjellrike vestlige delen av landet, hvor befolkningstettheten i enkelte provinser er 100–200 per km2. Spesielt den midtre del av Caucadalen, mellom Medellín og Cali, er tett befolket. De østlige deler av landet, som omfatter 3/5 av arealet, har bare ca. 4 % av befolkningen. Store områder er her på det nærmeste folketomme. Etter den annen verdenskrig har det vært en betydelig flytting fra landsbygda til byene, som har vokst svært raskt. Ca. 3/4 av befolkningen bor i dag i byer og tettsteder. Manglende sikkerhet i forbindelse med vold og narkotikavirksomhet har gjort at folk har flyttet fra de mest usikre byer og steder. Anslagsvis tre millioner er fordrevet fra sine hjem pga. krigshandlinger (se for øvrig historieavsnittet) og en stor del av landets innbyggere lever i fattigdom. Største byer er (2007): hovedstaden Bogotá (7 033 900 innb.), Medellín (2 248 900 innb.), Cali (2 139 500 innb.), og Barranquilla (1 144 500 innb.).

Ca. 92 % tilhører den katolske kirken. Det finnes mindre grupper protestanter, anglikanere, jøder og tilhengere av baha'i.

Offisielt språk er spansk. En lang rekke indianske språk og dialekter snakkes av større eller mindre grupper og omfatter bl.a. arawak, aymara, chibcha, karib, quechua, tupi-guaraní og yurumangui. Se indianere (språk).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.