Ekvator
Ekvator markert på verdenskartet
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ekvator er en tenkt sirkelJorden, midt mellom Nordpolen og Sørpolen. Ekvator deler planeten i to like store deler: Den nordlige og den sørlige halvkule.

Faktaboks

Uttale
ekvˈator
Etymologi
av latin ‘gjøre lik’
Også kjent som

linjen (særlig i forbindelse med sjøfart)

Ved ekvator er dag og natt omtrent like lange hele året. Temperaturen forandrer seg lite gjennom året, og det gir ikke mening å snakke om sommer, vinter, høst eller vår.

Egenskaper

Ekvator
Monument som markerer ekvator på øya Rolas i São Tomé og Príncipe.
Av /Wikimedia Commons.

Ekvators omkrets er 40 075 kilometer. Radius er 6378 kilometer. Selv om Jorden er omtrent kuleformet, avviker den noe fra en perfekt kule, slik at omkrets og radius er størst ved ekvator (se tall i artikkelen Jorden). Årsaken til at Jorden er litt sammenklemt ved polene og buler litt ut ved ekvator, er sentrifugalkraften som oppstår ved at planeten roterer om sin egen akse.

Ekvator er en storsirkel på jordkulen. En (tenkt) plan flate som går gjennom ekvator kalles for ekvatorplan. Ekvatorplanet står vinkelrett på Jordens rotasjonsakse, og ligger midt mellom Jordens to poler. I astronomien er himmelekvator en storsirkel som utgjør fortsettelsen av ekvatorplanet utover i verdensrommet.

Geografiske koordinater

Jordens koordinatsystem
/Store norske leksikon.

Ekvator er utgangspunktet for beregning av geografisk bredde. Hvor langt nord eller sør et sted er på Jorden, oppgis i breddegrader, og bredden ved ekvator er 0o (null grader). Nordpolen er lengst nord ved 90oN (nitti grader nordlig bredde). Sørpolen er lengst sør ved 90oS (nitti grader sørlig bredde). Breddesirklene rundt Jorden er parallelle med ekvator. Breddesirklene inkluderer blant annet vendekretsene og polarsirklene.

Breddegrad (nord-sør) inngår sammen med lengdegrad (øst-vest) i geografiske koordinater som brukes til å angi posisjonkart og for eksempel GPS. På et bestemt punkt i Atlanterhavet nær Afrika er både bredde- og lengdegraden akkurat null, og der kan posisjonen skrives slik: 00,0000, 00,0000 (med desimalgrader) eller slik: 00o00’00’’N 00o00’00’’Ø (med bueminutter og buesekunder). Dette punktet finnes der ekvator møter nullmeridianen, ute i åpent hav i Guineabukta.

Land og hav ved ekvator

Jordbruk i Kongo
Småskalajordbruk i DR Kongo.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ekvator krysser landområdene til følgende elleve stater:

Verdensdel Land
Sør-Amerika Ecuador
Colombia
Brasil
Afrika São Tomé og Príncipe
Gabon
Republikken Kongo
DR Kongo
Uganda
Kenya
Somalia
Asia Indonesia

Ecuador i Sør-Amerika har navn etter ekvator. Navnet til Ekvatorial-Guinea i Afrika viser også til ekvator, selv om ingen del av dette landet faktisk ligger på ekvator.

Ekvator krysser for øvrig Stillehavet, Atlanterhavet og Indiahavet, inkludert noen staters territorialfarvann.

Klima og miljø ved ekvator

Regnskog med morgentåke
Tropisk regnskog.

Klimaet ved ekvator og i ekvatorialbeltet er fuktig og varmt unntatt der det er høye fjell. Det blir aldri vinter. Nedbørmengden kan variere gjennom året slik at man får mer eller mindre tydelig regntid.

Årsaken til de hyppige og kraftige regnbygene rundt ekvator er at området ligger i den intertropiske konvergenssonen hvor passatvinder fra nord og sør møtes. Lavlandet preges de fleste steder av et tropisk regnklima, der den naturlige vegetasjonen er tropisk regnskog. Variasjon i nedbørmengden gjennom året skyldes at konvergenssonen beveger seg noe nord- og sørover som følge av årstidsvekslingene på den nordlige og sørlige halvkule. Enkelte steder i ekvatorialbeltet skaper også monsun en tydelig veksling mellom regntid og tørrere årstid.

Til sjøs er området ved ekvator kjent som «doldrums», et stillebelte der seilskutene i sin tid kunne bli liggende lenge og vente på vind for å komme videre.

Kulturhistorie

Diplom
Tyskspråklig diplom for linjedåp datert 1909. Mottakeren er formodentlig den norske skipsrederen Lars Christensen. Det er signert «Poseidon», den gamle greske havguden som tilsvarer romerske Neptun.
Hvalfangstmuseet.
Lisens: CC BY SA 4.0

Såkalt linjedåp er en flere hundre år gammel tradisjon som fortsatt holdes i hevd på mange skip som krysser ekvator. Både mannskap og andre om bord som krysser ekvator for første gang, kan «døpes» i en spøkefull seremoni som ofte ledes av en person utkledd som «Kong Neptun». Til tider har disse markeringene hatt preg av hardhendte innvielsesritualer blant sjøfolk. Sjøfartsdirektoratet oppfordrer til å vedlikeholde tradisjonen med linjedåp i form av et muntert og hyggelig arrangement. De publiserer en veiledning med forslag til gjennomføring, og linjedåpssertifikater som kan deles ut til de som døpes.

Linjeakevitt har blitt produsert siden 1800-tallet. Dette er norsk akevitt som har modnet underveis på en lang sjøreise som krysser ekvator.

Ekvator på andre planeter

Ordet ekvator brukes også om himmellegemer utenom Jorden, som de andre planetene i solsystemet og Månen. Ekvator kan defineres for ethvert tilnærmet kuleformet himmellegeme som roterer om sin egen akse. Som på Jorden, er ekvator plassert midt mellom himmellegemets to poler (altså de to punktene der rotasjonsaksen møter overflaten). Ekvatorplanet står vinkelrett på rotasjonsaksen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Sigurd Humerfelt

1 (internasjonal) nautisk mil = 1852 m (eksakt), ikke 1855 m.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg