Faktaboks

Shakira
eg. Shakira Isabel Mebarak Ripoll
Født
2. februar 1977, Barranquilla
Shakira
Shakira i 2011
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Shakira er en colombiansk popsanger og låtskriver, landets mest berømte artist internasjonalt. Hun har hatt suksess med utgivelser både på spansk og engelsk. To av hitene hennes er Whenever, Wherever og Hips Don't Lie.

Karriere

Tidlige spanskspråklige album

Shakiras debutalbum Magia har egenkomponerte sanger og kom allerede i 1991. Det vakte straks oppsikt i hjemlandet. Pies Descalzos (1995) ble en suksess over hele Latin-Amerika. Dónde Están Los Ladrones? (1998) ble dessuten en bestselger også i USAs store spanskspråklige marked.

Musikk på engelsk

Shakira tok snart i bruk engelsk, og albumet Laundry Service (2001) ble en storselger over det meste av verden. Det samme gjelder Oral Fixation Vol. 2 (2005). Disse ga henne store internasjonale hits med Whenever, Wherever og Underneath Your Clothes i 2002 og Hips Don't Lie i 2005. Sistnevnte er en duett med Wyclef Jean.

Senere utgivelser

Høsten 2009 kom hennes nye album She Wolf. Året etter fikk hun en hit i en rekke land med Waka Waka (This Time For Africa). Dette var den offisielle sangen for herrenes fotball-VM i Sør-Afrika i 2010 og kom med på det spanskspråklige albumet Sale el Sol. I mars 2014 kom albumet Shakira og i 2017 El Dorado.

Familie

Shakira var lenge sammen med fotballspilleren Gerard Piqué, som hun fikk to barn med.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg