Buenaventura

To tredjedeler av Buenaventuras befolkning lever i fattigdom, uten tilgang til rennende vann og avløp.

Av /EU Civil Protection and Humanitarian Aid.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Buenaventura er en havneby i Colombia på øya Cascajal ved Stillehavet. Byen har 407 539 innbyggere (DANE, 2016) og er Colombias viktigste stillehavshavn.

Faktaboks

Uttale
buenaventˈura
Etymologi
spansk ‘lykke’

Til tross for lite utviklet infrastruktur, har Buenaventura et av landets beste havneanlegg der halvparten av Colombias eksport og mesteparten av kaffen skipes ut fra. Her er stor utførsel av frosne reker, bomull og sukker fra den fruktbare Caucadalen og gull og platina fra Chocó-området i nord.

Buenaventura er også et senter for kokainhandelen i Colombia, hvor ulike gjenger og paramilitære styrker kjemper om kontrollen over havnen. Narkotikahandel og kriminalitet har preget byen i flere tiår og resultert i at Buenaventura er en av de fattigste byene i Colombia. Tidligere var Buenaventura kjent som «Colombias dødeligste by», men mordraten har gått kraftig ned de siste 15 årene.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1540, men utviklingen ble hemmet av det varme og fuktige klimaet. Den forble isolert og fattig til andre halvdel av 1800-tallet, da den begynte å vokse som et eksportsted for sukker og kaffe, som igjen bidro til å stimulere jernbaneutbyggingen. Buenaventura fikk økt betydning etter byggingen av jernbanen til Cali i 1914. Jernbanelinjen, sammen med byggingen av Panamakanalen, la grunnlag for økonomisk vekst på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg