Medellín

Medellín, by i Colombia, 250 km nordvest for Bogotá, ca. 1500 moh. Medellín er Colombias nest største by, med 3 911 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
meðejˈin

Næringsliv

Medellín er et viktig industrisenter med stålverk, betydelig tekstilindustri («Colombias Manchester»), fremstilling av biler, kjemikalier, glass og næringsmidler. Stor handel med kaffe. Flere universiteter, det eldste fra 1822, bergverksakademi m.m. Byen er et samferdselsknutepunkt med internasjonal lufthavn.

Medellín er en moderne, velregulert by med behagelig klima, men omfatter også en del bygninger fra kolonitiden, blant annet katedralen Villanueva.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1675 som gruvesamfunn, og har opplevd en voldsom befolkningsvekst siden 1950. Fra 1980-årene var Medellín kjent som et av sentrene for den illegale handelen med kokain og heroin til USA (Medellín-kartellet), og mangel på trygghet i forbindelse med vold og narkotikavirksomhet førte på 80- og 90-tallet til store sosiale problemer. Utviklingen av en moderne infrastruktur på 2000-tallet har lettet noe på de sosiale problemene, og byen bindes i dag sammen av et velutviklet kommunikasjonsnett, inkludert stolheiser i de fattigste byområdene (barrios).

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg