Faktaboks

Medellín
Uttale
meðejˈin
Medellín, Colombia
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Medellín er en by i Colombia, 250 kilometer nordvest for hovedstaden Bogotá, 1500 meter over havet. Med 2 508 452 innbyggere er Medellín Colombias nest største by (DANE, 2018). Byen er et samferdselsknutepunkt og halndelssenter for provinsen Antioquia, som Medellín utgjør hovedstaden i.

Næringsliv

Medellín er et viktig industrisenter med stålverk, betydelig tekstilindustri – tekstilfabrikkene ga byen tilnavnet «Colombias Manchester» – fremstilling av biler, kjemikalier, glass og næringsmidler. Kaffe har vært en viktig handelsvare siden begynnelsen av 1900-tallet. Her finnes flere universiteter, det eldste fra 1822, bergverksakademi og teknologisentre.

Medellín er en moderne, velregulert by med behagelig klima, men omfatter også noen eldre bygninger, blant annet katedralen Villanueva.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1675 som gruvesamfunn, og har opplevd en voldsom befolkningsvekst siden 1950. Fra 1980-årene var Medellín kjent som et senter for den illegale handelen med kokain og heroin til USA (Medellínkartellet), og mangel på trygghet i forbindelse med vold og narkotikavirksomhet førte på 80- og 90-tallet til store sosiale problemer. Utviklingen av en moderne infrastruktur på 2000-tallet har lettet noe på de sosiale problemene, og byen bindes i dag sammen av et velutviklet kommunikasjonsnett, inkludert stolheiser i de fattigste byområdene (barrios).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg