Høyre
Høyre er Norges konservative parti. Her Høyres ledertrio Bent Høie, nestleder, Jan Tore Sanner, nestleder og Erna Solberg, leder på Høyres landsmøte i 2010.
Høyre
Av /icu.no.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Konservative partier er en fellesbetegnelse på de politiske partier som har konservatisme som idégrunnlag. Partibetegnelsen «konservativ» vant først innpass i dagligtalen i Storbritannia i 1830-årene, hvor den etter hvert kom til å fortrenge det gamle partinavnet torier, se Conservative Party. Den britiske partibetegnelsen trengte i løpet av 1800-tallet igjennom i en rekke land, men møtte også konkurranse av navnet høyre. I de senere år har flere konservative partier for øvrig skiftet navn til «moderat» og «folkeparti».

Faktaboks

Uttale
konsˈervative partier

I de nordiske land varierer de konservative partiene atskillig både når det gjelder velgergrunnlag og programmessig målsetting. Mens det finske Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) og det svenske Moderata Samlingspartiet særlig har vært kapitalinteressenes og industriens talerør, har det danske konservative Folkeparti og det norske Høyre utviklet seg mer i liberal retning og er blitt representanter for store funksjonærgrupper. Det islandske Selvstendighetspartiet har gått lengst i denne retning. De konservative og kristelig-demokratiske partier i Vest-Europa samarbeider i Den europeiske demokratiske union.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg