Kunst i Colombia

Fernando Botero er internasjonalt kjent. Hans karakteristiske stil med surrealistisk overdrevent fete figurer er eksempel på sammensmeltning av impulser fra spanske mestere og lokal folkekunst. Hans motiver er oftest satiriske og beskriver scener fra middelklassens liv.
Av /Szépművészeti Múzeum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Edgar Negrets verk Gemini kombinerer materialene akrylmaling og aluminium. 
Av /Szépművészeti Múzeum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den moderne kunsten har utviklet seg i et samspill mellom vestlige tendenser, indianske tradisjoner og latinamerikanske strømninger som det meksikanske muralmaleriet. På 1800- og tidlig 1900-tall var innflytelsen fra Spania merkbar.

Modernismen ble innledet av Andrés de Santa María (1860–1945). Hans arbeider viser en klar påvirkning fra naturalismen, realismen og fra impresjonismen. Hans motiver er gjerne vaskekoner i arbeid, indianerkvinner på markene og slagscener fra borgerkrigen. Mange av motivene har et klart nasjonalt tilsnitt i tillegg til den tydelige europeiske innflytelsen i bearbeidelsen av motivene.

Maleren og billedhuggeren Luis Alberto Acuña har vært påvirket av meksikansk muralmaleri. Hans formspråk er preget av en frodig naiv realisme. Edgar Negret og Eduardo Ramírez Villamizar er med sine abstrakte, konstruktivistiske skulpturer påvirket av internasjonal kunst i slutten av 1950-årene. Alejandro Obregón (1920–92) malte ekspresjonistiske figurative malerier. Han oppholdt seg mange år i Frankrike, og ble der påvirket av kubismen og de franske ekspresjonistene.

Av nålevende kunstnere er Fernando Botero (f. 1930) den mest kjente for et internasjonalt publikum. Som meksikaneren Diego Rivera var han mer opptatt av renessansens og barokkens store malere enn av tendenser i samtidskunsten. Hans karakteristiske stil med surrealistisk overdrevent fete figurer er eksempel på sammensmeltning av impulser fra spanske mestere og lokal folkekunst. Hans motiver er oftest satiriske og beskriver scener fra middelklassens liv.

Luis Caballero (f. 1943) var tidlig sterkt påvirket av Francis Bacon og London-skolen, men har i de senere år utviklet seg mer mot realismen. Flere parallelle retninger finnes i dagens billedkunst; politisk realisme, naivistisk realisme, surrealisme, postmodernisme og abstrakt minimalisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg