Önarckép
Fernando Botero er internasjonalt kjent. Hans karakteristiske stil med surrealistisk overdrevent fete figurer er eksempel på sammensmeltning av impulser fra spanske mestere og lokal folkekunst. Hans motiver er oftest satiriske og beskriver scener fra middelklassens liv.
Av /Szépművészeti Múzeum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Gemini
Edgar Negrets verk Gemini kombinerer materialene akrylmaling og aluminium.
Av /Szépművészeti Múzeum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den moderne kunsten i Colombia har utviklet seg i et samspill mellom vestlige tendenser, urfolkstradisjoner og latinamerikanske strømninger som det meksikanske veggmaleriet. På 1800- og tidlig 1900-tall var innflytelsen fra Spania merkbar.

Modernismen ble innledet av Andrés de Santa María (1860–1945). Hans arbeider viser en klar påvirkning fra naturalismen, realismen og fra impresjonismen. Hans motiver er gjerne vaskekoner i arbeid, urfolkskvinner på markene og slagscener fra borgerkrigen. Mange av motivene har et klart nasjonalt tilsnitt i tillegg til den tydelige europeiske innflytelsen i bearbeidelsen av motivene.

Maleren og billedhuggeren Luis Alberto Acuña (1904–1994) har vært påvirket av meksikansk muralmaleri. Hans formspråk var preget av en frodig naiv realisme. Edgar Negret (1920–2012) og Eduardo Ramírez Villamizar (1922–2004) var med sine abstrakte, konstruktivistiske skulpturer påvirket av internasjonal kunst i slutten av 1950-årene. Alejandro Obregón (1920–1992) malte ekspresjonistiske figurative malerier. Han oppholdt seg mange år i Frankrike, og ble der påvirket av kubismen og de franske ekspresjonistene.

Fernando Botero (født 1932) er en av de mest kjente for et internasjonalt publikum. Som meksikaneren Diego Rivera var han mer opptatt av renessansens og barokkens store malere enn av tendenser i samtidskunsten. Hans karakteristiske stil med surrealistisk overdrevent fete figurer er eksempel på sammensmeltning av impulser fra spanske mestere og lokal folkekunst. Hans motiver er oftest satiriske og beskriver scener fra middelklassens liv.

Luis Caballero (1943–1995) var tidlig sterkt påvirket av Francis Bacon og London-skolen, men i de senere år utviklet han seg mer mot realismen.

Flere parallelle retninger finnes i dagens billedkunst; politisk realisme, naivistisk realisme, surrealisme, postmodernisme og abstrakt minimalisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg