Den internasjonale romstasjonen er den norske betegnelsen på ISS, The International Space Station, som er en stor, permanent bemannet romstasjon i lav bane rundt Jorden. Romstasjonen er omtrent like stor som en fotballbane – 109 meter lang og 72 meter bred.
Faktaboks
- Også kjent som
- International Space Station, ISS, Alfa
Romstasjonen drives av fem partnere: USA (NASA), Japan (JAXA), Canada (CSA), Russland (Roskosmos) og Europa (ESA). I Europa (ESA) er det 11 deltagerland i samarbeidsavtalen knyttet til ISS, blant dem Norge. ESA gir dessuten alle sine medlemsland tilgang til å bruke ISS som forskningslaboratorium for eksperimenter og teknologidemonstrasjoner. ISS omtales som historiens største internasjonale, teknologibaserte samarbeidsprosjekt. Den består av trykksatte seksjoner, plattformer og utstyr montert til lengdeaksen i fartsretningen, dessuten et tverrgående rammeverk med blant annet fire sett solcellevinger.
Monteringen i rommet foregikk i tidsrommet november 1998 til februar 2011 ved hjelp av amerikanske romferger og de russiske rakettene Proton og Sojus.
- Se hovedartikkel: Den internasjonale romstasjonen – oppbygning
Det første mannskapet ankom stasjonen i begynnelsen av november 2000. Den har siden vært kontinuerlig bemannet, med en besetning på opptil seks personer. Oppholdstiden strekker seg fra noen dager til den lengste oppholdstiden på 437 dager.
Den internasjonale romstasjonen var kostbar. Konstruksjon, utvikling, bygging, montering og bruk hadde frem til 2012 trolig kommet opp i over 100 milliarder dollar. Av dette har USA bidratt med 48,5 milliarder.
Det er oppnådd gode forskningsresultater innenfor områder som biologi, rommedisin, fysikk, kjemi, materialforskning, plantevekst og teknologi på ISS. Flere norske prosjekter er gjennomført med godt resultat, for eksempel planteveksteksperimenter, overvåking av skipstrafikk og observasjon av lyn. Driftserfaringene viser at det internasjonale samarbeidet fungerer bra, selv på en høyteknologisk arena mellom tidligere rivaler.
I fortsettelsen legges det vekt på forberedelser av bemannet utforsking av Månen og Mars, med både forskningsaktiviteter, teknologidemonstrasjoner og uttesting av operasjonelle prosedyrer.
NASA søker i større og større grad å kommersialisere driften av ISS, blant annet med kommersielle firmaer som sender og returnerer astronauter og nyttelast, og med forskningsfasiliteter på ISS som settes ut i kommersiell drift. Det samme gjelder ESA, som i 2020 installerte den kommersielle nyttelastmodulen Bartolomeo på utsiden av den europeiske Columbus-modulen, og en innvendig kommersiell nyttelastmodul. Formålet er å redusere driftskostnaden for NASA og ESA, for å kunne finansiere parallelle utviklingsløp knyttet til bemannet utforskning av Månen og Mars.
Driften av ISS ble i november 2019 sikret til minst 2028, med planer om utvidelse til 2030. Etter endt bruk vil seksjonene bli frakoblet og dirigeres ned til et destruktivt møte med jordatmosfæren over et øde havområde.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.