CSA

Canadarm
CSA sin Canadarm om bord Den internasjonale romstasjonen mens den tar imot et Dragon-romfartøy.
Av .

Artikkelstart

CSA er Canadas nasjonale romorganisasjon.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for Canadian Space Agency

CSA ble opprettet 1. mars 1989. Hovedkvarteret John H. Chapman Space Centre ligger i Saint-Hubert i Quebec og er oppkalt etter John H. Chapman, som blir kalt det kanadiske romfartsprogrammets far. CSA har også kontorer i Gatineau i Canada, Houston og Washington i USA og Paris i Frankrike.

Prosjekter

CSA er involvert i Den internasjonale romstasjonen (ISS), hvor de har sendt en rekke astronauter, blant andre Chris Hadfield. Om bord på ISS står CSA blant annet for den robotiserte armen Canadarm (1981–2011), som blant annet ble brukt til å utplassere Hubble-romteleskopet i verdensrommet. En ny versjon, Canadarm2, ble tatt i bruk på ISS i 2001 og brukes blant annet til å fange inn Dragon-romfartøyet, som bringer last til ISS.

CSA er en samarbeidspartner med den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, og samarbeider med ESA og amerikanske NASA på mange prosjekter. Blant annet har de bidratt til de ikke lenger aktive romteleskopene Herschel (ESA) og Planck (ESA), og det kommende James Webb-romteleskopet (NASA/ESA).

CSA har vært og fortsetter å være involvert i utforskingen av Mars gjennom prosjektene Curiosity (NASA), ExoMars (ESA), InSight (NASA), Mars 2020 (NASA) og Phoenix (NASA).

De samarbeidet med NASA om asteroideromfartøyet OSIRIS-REx.

CSA jobber også med jordobservasjon, blant annet RADARSAT-programmet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg