romturisme

Dennis Tito sammen med kosmonautene Talgat Musabajev og Jurij Baturin om bord på romskipet Sojus TM-32 i 2001.

Artikkelstart

Romturisme er en virksomhet som går ut på å frakte «vanlige» mennesker ut i verdensrommet på kommersiell basis.

Tilbud

Det er i utgangspunktet snakk om suborbitale baner til en høyde av ca. 100 kilometer, der man vil kunne oppleve en fantastisk utsikt – en lysende jordoverflate med tydelig krummet horisont under og et mørkt verdensrom over – pluss 3–4 minutter med vektløshet.

Fra suborbitale ferder forventes at utviklingen vil gå mot orbitale ferder, det vil si ferder rundt Jorden. Deretter opphold i et «romhotell», en slags enkel romstasjon. Det kan også bli aktuelt å sende mennesker på ferder rundt Månen, og en gang i fremtiden muligens opphold på Månens overflate.

Aktører

En milepæl i utviklingen av romturisme ble tilbakelagt da den amerikanske flykonstruktøren Burt Rutans SpaceShipOne 4. oktober 2004 vant Ansari X-prisen på 10 millioner dollar for å ha nådd en høyde over 100 km på to flygninger i løpet av to uker med pilot pluss vekt tilsvarende ytterligere to personer.

Flere selskaper er i gang med å forberede en kommersiell, suborbital virksomhet, for eksempel britiske Virgin Galactic, som vil benytte SpaceShipTwo, en noe større, avansert utgave av SpaceShipOne. Amerikanske Blue Origin planlegger å tilby flyvninger for seks personer med sitt New Shepard-romfartøy.

Amerikanske SpaceX planlegger å sende romturister rundt Månen med sitt Starship-romfartøy.

«Spaceflight Participants»

Såkalte Spaceflight Participants, som den amerikanske mangemillionæren Dennis Tito og andre med omkring sju dagers opphold i Den internasjonale romstasjonen, er ikke romturister i ordets egentlige forstand, først og fremst fordi de på forhånd hadde fått et halvt års kosmonautopplæring, men også fordi prisen har vært meget høy (rundt 20 millioner dollar).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg