Houston

Houston. En del av høyhusbebyggelsen i sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Houston er en by i Texas i USA, som ligger ved Houston Ship Channel, 82 km fra Mexicogolfen. Houston er den største byen i Texas og den fjerde største i USA. Selve byen har 2 312 717 innbyggere, mens storbyregionen Houston-The Woodlands-Sugar Land er USAs femte største med 6 892 427 innbyggere (US Census, 2017).

Næringsliv

Havnen i Houston (Houston Port) er Texas' viktigste og den nest største i USA etter total godsmengde, og håndterte nesten 250 millioner containere i 2017. Viktigste eksportvarer er petroleum og petroleumsprodukter, bomull og ris.

Byen er også et betydelig trafikknutepunkt for trafikken mellom New England-statene, Midtvesten og Stillehavskysten, og innfallsport for skips- og flyruter fra Latin-Amerika og Europa. Den internasjonale lufthavnen er blant de travleste i USA.

Houston ligger i et område med store forekomster av olje, naturgass, svovel, kalkstein og salt, og byen er sentrum for en av verdens største konsentrasjoner av raffinerier og annen petrokjemisk industri. Videre finnes blant annet skipsverft, jernbaneverksteder, tekstil- og elektronikkindustri.

35 km sørøst for bysenteret ligger kommandosentralen for bemannede romferder, Lyndon B. Johnson Space Center, opprettet 1961.

Kultur

Houston har en rekke utdannings- og kulturinstitusjoner, deriblant 29 universiteter og høyskoler. Blant de største hører University of Houston (1927), Rice University (1912), Houston Baptist University (1934), Texas Southern University (1947), University of St. Thomas og Texas Medical Center.

Byen har et kjent symfoniorkester, opera- og ballettselskap. Videre finnes Alley Theater, som ansees for et av USAs beste, naturhistorisk museum og kunstmuseum, og Astrodome, til 1975 verdens største innendørsstadion.

Houston har både et norsk generalkonsulat og en norsk sjømannskirke.

Historie

Houston ble grunnlagt av og oppkalt etter general Sam Houston i 1836, en av heltene fra Texas' uavhengighetskrig mot Mexico (1835–1836) og den første presidenten i republikken Texas, da den erklærte sin uavhengighet i 1836. Houston var hovedstad i republikken Texas 1837–1839 og 1842–1846.

Byen vokste fra midten av 1800-tallet frem som et viktig regionalt jernbanesenter, og i 1891 var Houston betjent av elleve ulike jernbaneselskaper. Etter åpningen av Houston Ship Channel i 1914, ble Houston Texas' fremste havneby og en av de viktigste i USA. Olje, som først ble oppdaget i 1901, skapte grunnlag for en betydelig industrialisering.

I 1961 kunne Houston begynne å kalle seg «Romfartsbyen», etter opprettelsen av den amerikanske romfartsadministrasjons (NASAs) senter for bemannede romferder. Houston har helt siden begynnelsen av 1900-tallet vokst raskere enn de fleste andre amerikanske storbyer, og boligområdene har bredt seg langt utover den flate kystsletta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg